A csodás Instagram-fotók bizony, nem mindig a valóságot tükrözik. Egyre több aktivista világít rá arra, hogy akkor sem szabad bedőlni a látványnak, ha épp nem játszik be a Photoshop.

Az Instagramon szinte másodpercenként találhatunk olyan fotót, mely egy tökéletesnek tűnő testet ábrázol. Valószínűleg már sokaknak a könyökén jön ki a sok fenékdomborítós, lapos hasat mutogató szelfi, ami kicsit szemrehányóan piszkálgatja az egész más testképpel rendelkezők egyébként sem biztos talajon álló önbizalmát.

Ám – talán a sok, megunt bosszankodás miatt – egyre több az olyan aktivisták száma, akik képeikkel a valóság felfedésére törekednek, hogy bebizonyítsák, mennyire befolyásolható az énképünk.

Folyton másokhoz méregetjük magunkat, a fenekünk, a derekunk méretét, a lábunk hosszát, miközben észre sem vesszük, hogy a látszat mennyire csalóka tud lenni. Nem mindig a Photoshop okolható, ha becsap minket a látvány. Legtöbbször azoknak a fotóknak sem hihetünk teljes egészében, melyeken sem retusálás, sem filterek nyomát nem találjuk.

A legújabb kihívás hatalmas divathullámot indított el az Instán, melynek az a lényege, hogy tíz perc különbséggel egy ideális, illetve egy valóságos képet kell elkészíteniük magukról a résztvevőknek, mármint azoknak, akik a testalkatok sokszínűségére szeretnék felhívni a figyelmet. Fotóik pozitív üzenetet hordoznak, és mindenkit arra buzdítanak, hogy fogadják el önmagukat, és ne egy tökéletes, elérhetetlen testideált hajszoljanak, aminek esetleg nem tudnak megfelelni. 

A BodyPosiPanda bloggere előszeretettel vesz részt ilyen kezdeményezésekben. Egyszerűen megunta, hogy a hasát takargassa, és mindig azon izguljon, vajon előnyös-e számára egy-egy beállítás. Fotóin abszolút önmagát adja, és lényegében erről szól a blogja.

Ez a lány töredelmesen bevallja, hogy narancsbőrös a combja, ami bizonyos megvilágításban feltűnően látszik, máskor meg rejtve marad, ha megfeszíti az izmait. Arra kér mindenkit, hogy ne legyen túl kemény önmagához, hiszen mindannyiunknak vannak javítható vagy éppen nem javítható hiányosságai, de akkor sem kell utálnunk a testünket, ha valamin nem tudunk változtatni.

Ez a lány szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy folyamatosan változunk, és a testünk nem tökéletes. Bár naponta hibátlan testképekkel bombáznak minket a reklámok és a magazinok, ne dőljünk be a csalóka látványnak. A tökéletesség látszatát megfelelő pózokkal, megvilágításokkal és rengeteg utómunkálattal érik el. Ez nagyon sok pepecselést igényel. A retusőröknek nem lenne munkájuk, ha a modellek valóban makulátlanul tökéletesek lennének.

 

  • Megosztás:
hirdetés