Egy divatház életében mindig nagy esemény, amikor egy új vezető tervező első kollekcióját mutatjákbe, és ez kiemelten igaz akkor, ha egy akkora márkáról van szó, mint az Yves Saint Laurent, illetve most már csak Saint Laurent. A párizsi divathéten Hedi Slimane munkáit nézhette meg a közönség első ízben. A tunéziai-olasz tervező a Dior Homme éléről érkezett a másik francia márkához. Korábban volt arról szó, hogy a Dior kreatív igazgatója lesz, miután John Gallianot menesztették a divatház éléről, de végül az Yves Saint Laurent befutó.

A kollekció Zorro és egy tehenészlány házasságának gyermeke, mégis elegáns lett, Hedi Slimane szerintünk remekül elkapta a divatház stílusát.

Botrány a neten

A bemutató után azonban kisebb botrány és egymásnakfeszülés történt egy kritikus és a tervező között. Cathy Horynt a New York Times divatkritikusát nem hívták meg a bemutatóra, mert korábban már megsértette a tervezőt. A fotókra alapozott kritikája szerint a kollekció nélkülözi a divat szellemét. Sliman nyílt levélben fogalmazta meg ellenvéleményét, és azóta is megy a méltatlan üzengetés.

Érthető, hogy az új tervező, talán tisztelete jeléül visszanyúlt egy kicsit az időben, és bevetette az Yves Saint Laurent által divatba hozott női szmokinghoz, de a kritikát bírni kell.

A visszatekintés a hetvenes évekbe egyébként az egész kollekciót áthatja, a zakók mellett erőteljes a már említett tehenészlány-hippi vonal is, ami zsabós ingekben, rojtokban és bőrcuccokban nyilvánul meg. Lehet, hogy a kritikusnak nem tetszett, de szerintünk biztosan lesznek olyanok,  akik szívesen viselik majd.

  • Megosztás:
hirdetés