A tavalyi nagy siker után a PannonArts Galéria idén is meghirdette az Év Ékszere pályázatot. Idén is rendkívül sokszínű mezőny jött össze. A klasszikus ékszer-alapanyagokon kívül újrahasznosított anyagokból, betonból, papírból, műanyagból, textilből is készültek gyönyörű ékszerek. 55 alkotó több mint száz munkájából választotta ki a zsűri az év ékszerét, Vékony Fanni Keresztszemes című munkáját.

Vékony Fanni így ír munkájáról:
– A szabolcs-szatmári keresztszemes hímzést idézi meg. Az első iparművész munkáim nagymamám tanításával és felügyelete mellett készültek el.

Ez a meghitt emlékeket megidéző, szeretetteljes hangulat tükröződik a tárgyat alkotó kemény anyag érzékeny megmunkálásában is. Vékony Fanni úgy nyúl a hagyományos népi formakincshez, hogy közben nem szolgaian másolja azt. Felhasználja, átülteti saját formanyelvére, és így a gyermekkori emlékek kortárs művészeti értékként születnek újjá. A brosst díszítő piros gömböcskék áthelyezhetők, így a minta megváltoztatható a viselő szándéka szerint. Kortárs anyaghasználata, interaktivitása és a népi motívumok 21. századi reflexiója az, ami ezt az ékszert az Év Ékszerévé teszi 2012-ben – szól az indoklás.

  • Megosztás:
hirdetés