A retekkel felpezsdített zsírégető turmix elsőre meglepő ízvilágnak bizonyulhat, de frissítő hatásához könnyű hozzászokni. Három egyszerű alapanyag kell hozzá, melyek könnyen beszerezhetőek – vagy talán megtalálhatóak a konyhádban. A belőlük nyert ital felturbózza a lusta anyagcserét, és támogatja a szervezet méregtelenítő folyamatait.

hirdetés

 

A friss, hónapos retek a tavasz legkedveltebb vitaminbombája, ami roppanós finomságként szolgál szendvicsek mellé, vagy salátákban tálalva. Talán elsőre szokatlan lehet a gondolat, de a reggeli turmixodat is felturbózhatod pikáns ízével. Bár lassan lejár a szezonja, még megtalálható a zöldségeseknél, ám, ha rákapnál az ízére, bármikor leválthatod jégcsapretekre.

Ez utóbbi például remekül illeszkedik a diétás étrendekbe, mert A-, B-, és C-vitaminban dúskál, ugyanakkor nagyon alacsony kalóriatartalommal bír. A legtöbb retekfajtáról azonban elmondható, hogy vasban, káliumban és kalciumban gazdag. A káliumnak köszönhetően szuper vízhajtó, ezáltal segíti a méregtelenítést, a C-vitamin szerepet játszik a zsírégető folyamatokban, a B-vitaminok többsége pedig a fehérje-, a szénhidrát- és a zsíranyagcserét segíti.

Zsírégető, anyagcsere-pörgető turmix retekkel

A retek a bélmozgást serkentve kedvezően hat az emésztési folyamatokra, emellett enyhe hashajtóként és májtisztítóként tartják számon. Alacsony a glikémiás-indexe, és kiválóan csillapítja az éhséget, ezért szokták fogyókúrákhoz ajánlani a reteklé fogyasztását.

 

Az alma tele van antioxidánsokkal, amelyek semlegesítik a sejteket károsító folyamatokat a szervezetben, ezáltal erősítik az immunrendszert. Semmiképp se szabadulj meg a gyümölcs héjától, ugyanis az antioxidánsok nagy része abban található – a turmixba a szárán és a magházán kívül mehet bele minden része. Magas rosttartalmának egyharmadát a pektin adja, ami a káliummal együtt javítja az anyagcserét és a bélmozgást, valamint vízhajtó hatásával megtisztítja a szervezetet a toxinoktól.

Az alacsony kalóriatartalmú sárgarépa is dús rostforrás, ráadásul gazdag foszforban, béta-karotinban, A- és B-vitaminokban. Általában érdemes főzve vagy sütve elkészíteni, ugyanis a béta-karotinoknak csupán a negyede hasznosul, ha nyersen fogyasztod a zöldséget. Vékony karikákra szeletelve és forró vízbe dobva se perc alatt megfő, így tökéletes alapanyaga lehet a vitamindús turmixodnak.

Hozzávalók:

  • 1 sárgarépa
  • 3-4 retek
  • 1 alma

A hozzávalókat mosd meg, valamint a sárgarépát és a retkeket szükség esetén nagyon vékonyan hámozd meg. Az alma kimagozása után mindent darabolj fel és már mehetnek is a turmixgépbe, hogy pépes ital készüljön belőlük.

A turmix igazi frissítő koktélként fog hatni a fáradt reggeleken, ugyanis édeskés és fanyar ízek keverednek benne. Ha nem iszod meg azonnal a teljes adagot, akkor lehetséges, hogy a zavaros, rostos része leülepedik. Ezt kavard fel minden alkalommal, amikor kortyolsz belőle.

Cikkfotók: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés