Zandra Rhodes nem tartozik a mainstream divattervezők közé, így inkább azoknak lehet ismerős a neve, akik nemcsak a trendek szintjén követik a divatot. Ám munkásságán túl a külsejéről is érdemes említést tenni, hiszen az angol tervező idén múlt 80 éves, mégis elképesztő szerelésekben mutatkozik.

hirdetés

Zandra Rhodes a merész újító

Pályája döcögősen indult, mivel a terveit túlságosan formabontónak, túlzónak találták, ezért szinte sehol sem akarták alkalmazni. Ekkor döntött úgy Zandra, hogy saját butikot nyit Sylvia Ayton tervezővel közösen. Itt lehetősége nyílt az önmegvalósításra, és nem sokkal később már a saját stúdiójában alkothatott. Első kollekciója nagy sikert aratott, még a brit Vogue is elismerően nyilatkozott róla.

Zandra Rhodes egyike azon tervezőknek, akik hozzájárultak ahhoz, hogy London felkerüljön a nemzetközi divattérképre. A ruhái egyszerre drámaiak, merészek, ám mégis kecsesek és nőiesek. A divattervező számára a legnagyobb inspirációt az utazásokon átélt élmények jelentik, ezért sok külföldön látott motívumot emelt be a terveibe. Ilyenek a japán virágok, a kagylók, a kalligráfia, vagy az észak-amerikai indiánok szimbólumai. Minden estélyi ruhát kézzel készített, így azok valóban egyediek voltak. Az 1977-ben Conceptual Chic néven kiadott kollekciójával pedig megalapozta a punk életstílust.

Az angol divattervező többek között olyan hírességeknek készített ruhát, mint Diana hercegnő és Freddie Mercury. Ő a létrehozója a londoni Divat- és Textilmúzeumnak, amelynek kiállításai mindig konkrét téma köré szerveződnek.

Zandra megjelenéséhez hozzátartozik a rikító színű haj, a teátrális smink és a feltűnő ékszer.

Az életmódja és a környezete is ugyanolyan drámai, mint a tervei.

A retró fotókon jól látszik, hogy Zandra stílusa fikarcnyit sem finomodott az évek alatt, sőt, 80 évesen is ugyanolyan bevállalós.

Nála a vörös szőnyeg is az extravaganciáról szól, így a jelentősebb eseményeken is igyekszik kitűnni egyedi stílusával.

Nemrég töltötte be a 80-at, és az ünneplés igazán színpompásra sikeredett.

A mai napig aktívan tervez, legutóbb az IKEA-val vállalt kreatív kollaborációt: a szinte már ikonikusnak számító kék táskát csomagolta új köntösbe.

 

Kiemelt kép: Samir Hussein / Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés