Elgondolkodtál már azon, hogy a szeretteink miért látnak szebbnek minket, mint mi saját magunkat a tükörben? Érdekes dolgokra jött rá a tudomány, hogy miért becsüljük alá a vonzerőnket.

Hányszor hallottuk már, hogy a nők, úgy általában véve, folyton elégedetlenek a külsejükkel, és hajlamosak másokkal összemérni magukat.

Ezt régóta tudjuk, de, hogy miért érezzük így, és miért lepődünk meg azon, ha valaki sokkal szebbnek lát minket, mint mi saját magunkat, arra eddig nem tudtuk a választ. Pedig jó pár tanulmány készült ebben a témában, melyek érdekes válaszokkal szolgálnak.

Méretek alapján ítélkezünk a testképünkről

A nők többsége a testalkata és a méretei alapján sorolja be magát a jó nő, a közepes, vagy a kevésbé jó nő kategóriába. 2010-ben végeztek egy átfogó kutatást, melynek női résztvevőit 26 országból gyűjtötték össze.
Megkérték őket, hogy jelöljék meg azt a testalkatot, melyről úgy vélik, hogy a legkívánatosabb a férfiak számára.

Bár különböző régiókból és kultúrákból származtak, a nők többsége a karcsú, vékony alakot tartotta a megfelelő választásnak egy férfi szemszögéből. Egy 2006-os tanulmány szerint, a nők zöme úgy gondolja, hogy a nagyobb mellméret vonzóbb a férfiak számára.

Megfeledkezünk arról, ami a külsőségek mögött van

Bizonyára te is jártál már úgy, hogy találkoztál valakivel, aki elsőre cseppet sem vonzott, ám, miután megismerted, egészen másnak láttad őt, mintha megszépült volna a szemedben. A vonzerő ugyanis nemcsak a fizikai megjelenésből fakad, sokkal többet ad hozzá a belső érték, vagy az illető hangja, illata, mozgása és kisugárzása.

A vonzerő tehát összetett dolog, amit nem lehet testméretekkel mérni. Ezért van az, hogy a párunk sokkal szebbnek lát minket, mint egy vadidegen ember, és akkor is megtalálja bennünk a szépet, amikor a reggeli ébredés után gyűröttek és kócosak vagyunk.

Sérül az énképünk, ha mindig másokhoz hasonlítjuk magunkat

Biztos ismerős az érzés: a magazinban annak a nőnek dúsabb a haja, a plakátról tökéletes fogsorral mosolyog rád egy modell, nem beszélve arról, hogy a szomszéd sokkal karcsúbb, a kolléganőd veled egyidős, mégis fiatalabbnak tűnik, ennek meg hetykébb a melle, annak meg teljesen lapos a hasa. Amikor egy nő összeméri a külsejét mások megjelenésével, egy idő után mindenki szebbnek tűnik nála, legalábbis ő így érzi – derült ki egy 2006-os kutatásból.

Akinek helyén van az önbizalma, az nem méregeti magát másokhoz, egyszerűen hisz abban, hogy vonzó, és ez a kisugárzásából is érezhető. Az egészséges önbizalom pedig, mint tudjuk, irtó szexi tud lenni: sokkal nagyobb hatást gyakorol a férfiakra, mint a tökéletes alak.

A kontraszthatást régóta vizsgálja a tudomány, végül bebizonyosodott, hogy erősen rombolja az önbecsülést. Amikor egy Photoshoppal szépen megszerkesztett álomnőt látunk, a saját vonzerőnket szinte hervatagnak találjuk mellette. Pedig bármennyire is furcsa számunkra, a férfiak a hús-vér nőket szeretik, és ez már egy plusz pont a mi javunkra.

  • Megosztás:
hirdetés