Augusztus 29-én kezdetét vette a Budapest Central European Fashion Week, a divatrendezvény szeptember 4-én zárja kapuit. Az eseménysorozaton a hazai tervezők mellett a régióban található dizájnerek is bemutatkoznak. Idén a lengyel és az ukrán márkák izgalmas darabjaival ismerkedhet meg közelebbről a közönség.

hirdetés

Immár tizedik alkalommal rendezik meg a Budapest Central European Fashion Weeket. A februári bemutatókhoz hasonlóan ismét a négy nagy nemzetközi divathetet megelőzően tartják meg a márkák a különleges bemutatóikat. Így a hazai közönség már hamarabb megtekintheti a dizájnerek újdonságait. Ám ez a brandek számára is hasznos, hiszen nagyobb figyelem irányul rájuk.

A Magyar Divat & Dizájn Ügynökség már a kezdetektől szorosan együttműködik a régióban tevékenykedő tervezőkkel. A BCEFW rendezvényein korábban is rendszeresen felbukkantak a cseh, szlovák vagy az ukrán tervezők munkái. Idén a lengyel és ukrán tehetségek mutatják be a következő évi tavaszi-nyári kollekcióikat a Szépművészeti Múzeumban.

Izgalmas ukrán márkák, melyekre érdemes figyelni az elkövetkezendő időszakban

Idén hét tehetséges ukrán tervező mutatkozik be a magyar közönség előtt. Ketten saját bemutatót tartanak, öt másik márka pedig egy közös gyűjtőmárka alatt ismertetheti a tavaszi-nyári szezonra megálmodott darabokat. A Magyar Divat és Dizájn Ügynökség számára kiemelten fontos, hogy támogassák az ukrán tervezőket a jelenlegi, nehéz időszakban. A BCEFW eseményein való részvétel lehetőséget biztosít a szakemberek számára, hogy a kollekciók eljussanak a nemzetközi sajtó, illetve a buyerek látókörébe.

Darja Donezz

A márka 2015-ben indult, azóta pedig az egyik legkülönlegesebb ukrán divatmárkává vált a Darja Donezz. A kreációkat a nőies vonalvezetések, különleges minták és a romantikus részletek jellemzik. Az elmúlt években számos különleges kollekcióval jelentkeztek, egyik évben például a régens érában divatosnak számító fazonokat idézték meg. A legutóbbi kollekciójukban pedig a tenger varázslatos világából inspirálódtak. A ruhák sok mintával, könnyed anyagokból készülnek, minden nő ruhatárában megállják a helyüket.

GUDU

A GUDU szintén 2015-ben indult, ám merőben más, mint a Darja Donezz. A márka középpontjában mindig a nő, és az őt erősítő magabiztosság áll. A ruhák többnyire hangsúlyt adnak a nőies sziluettnek, az előző kollekciókban például sok derékhangsúlyos, alakkövető fazon sorakozott fel. Ezek a kreációk olykor kissé drámaiak, ám a repertoárban megjelenik a minimalizmus és a letisztult vonalvezetés is.

Kir Khartley

Kyrylo Kharitontsev stylist hozta létre a Kir Khartley brandet, ami különleges alkotásaival kiemelkedik az ukrán márkák közül. A ruhák sokszor kicsit formabontók, a tervező rengeteg formát, anyagot kever. Gyakran alkalmazt váratlan helyeken felbukkanó kivágásokat, esetleg elsőre szokatlannak ható elemeket. Az elegáns vonalvezetéseket legtöbbször a streetwear megszokott stílusjegyeivel vegyíti.

Lisabo

A Lisabo márkát Alina Luchynska hozta létre 2020-ban. A divatmárka és a tervező számára kifejezetten fontos a természet és a környezetvédelem. A természet közelsége gyakran a kollekciókban is visszaköszön. A márkára a sötét szín használata és a letisztult vonalvezetés jellemző. A növények, fák a kampányfotókon is gyakorta feltűnnek, ezzel erősítve a márka fő irányvonalait.

Sidletskiy

A Sidletskiy-t 2019-ben alapította Igor Sidletsky tervező. A kreációi voltaképp a modern nő ruhatárát jelenítik meg. A márka leginkább letisztult színekkel dolgozik, a vonalvezetések túlnyomórészt légiesen elegánsak, így a kreációk könnyedén beilleszthetők bárki ruhatárába. Ha időtálló, visszafogott darabokat keresel, a Sidletskiy kínálatában kedvedre való fazonokra bukkanhatsz.

Starchak

A Starchak márka 2019-ben debütált. A tervező, Maria Starchak különleges sziluetteket alkot, a kreációknál megjelenik upcycling, vagyis megpróbálnak minden anyagot hasznosítani. A kollekciók darabjai sokszor egy méretben készülnek, illetve próbálják ösztönözni a tudatos fogyasztást. A letisztult, minimalista vonalvezetéshez izgalmas, színes részletek társulnak.

Yadviga Netyksha

Férfiak számára készít izgalmas darabokat a márka, ám a kínálat eltér a megszokottól. Az egyes kollekciókon belül rengeteg stílussal találkozhatunk, az egyes elemek keveredése pedig még a szetteken belül is megfigyelhető. Nincs két egyforma darab, amitől nagyon formabontóvá, izgalmassá válik az egész.

 

Kiemelt kép: gudu.ua.

  • Megosztás:
hirdetés