A Nubu fiatalosan lezser, modern formaruhákat tervezett a magyar sportolók számára a 2020-as tokiói olimpiára, melyek elnyerték a Magyar Olimpiai Bizottság tetszését. Persze, mindenkit nem lehet elégedetté tenni, most is akadnak fanyalgók.

hirdetés

A Nubu nyerte a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia formaruha-pályázatát, melynek döntőjébe a Nanushka – Sándor Szandra, illetve a TOMCSÁNYI – Tomcsányi Dóra – kreációi is bekerültek a Nubu – Garam Judit és Kovács Adél – kollekciója mellett.

A 2007-ben alapított magyar márka a 2016-os pályázatnál is bejutott az utolsó körbe, ám a zsűri döntése alapján, végül a Use Unused formaruháiban vonultak fel a magyar sportolók a Rio de Janeiró-i olimpián.

Végre egy menő olimpiai formaruha: a Nubu ötlete telitalálat!

Úgy tűnik, a Nubu idén jobban belőtte azokat a szempontokat, amelyeknek jó, ha megfelel egy olimpiai formaruha, és a tervezőpárosnak sikerült olyan dizájnt alkotnia, melynek minimalista vonásaiban a Nubu stílusvilága is abszolút visszaköszön, mindamellett izgalmasan ötvözi két világ találkozását.

A Nubu tervezői: Kovács Adél, Garam Judit. Fotó: Földi Ádám.

A formaruhák tónusaiban izgalmasan bukkannak fel a magyar nemzeti zászló színei, míg a kimonókra hajazó szabásvonalakkal a japán kultúra előtt tiszteleg a tervezőpáros. Mennyivel másabb, hogy a magyar zászló színsávjai nem kontúrosan, hanem ecsetvonásszerűen jelennek meg a ruhákon, ami sokkal lendületesebb, modernebb hatást kelt.

Szerintünk méltán lehetünk büszkék erre a kis ötletes kollekcióra, melynek darabjai jól variálhatóak egymással, ráadásul sportosan elegánsak. Persze, fanyalgók mindig akadnak, néhányan most is kifogásolhatónak találnak pár részletet: egyesek szerint megszaladt a fekete szín a ruhákon, ami gyászosan komor, mások pedig azt kritizálják, hogy a legtöbb fazon bő, és esetlenül lóg.

Mi úgy gondoljuk, hogy ezek a kreációk kevésbé feszengősek, mint a 2004-es athéni olimpián elsütött kalapos-kosztümös verziók, melyek a Creation Vargas tervezésében születtek. Bizonyára Makány Márta pipacsos víziójára is sokan emlékeznek még, melynek darabjaiban egy komplett pipacsmezőt alkottak a 2008-as pekingi olimpián felvonuló magyar sportolók.

 

Az Innoé Design kalotaszegi motívumokkal ékesített formaruháiba is rengetegen belekötöttek, bár a klasszikus és modern stílus ötvözésére kiélezett koncepciót éppolyan sokan üdvözölték a 2012-es londoni olimpia alatt. A Use Unused 2016-os, riói olimpiára tervezett kollekciója sportos, casual divatjegyeivel végre egy kis vérfrissítést hozott az olimpiai formaruhák stílusvilágába, de természetesen az sem nyerte el mindenki tetszését.

Képek: Földi Ádám/Nubu.

  • Megosztás:
hirdetés