Az egészséges és a „szemétnek” titulált ételek kalóriatartalma között olykor nem sok különbség van, de az a nem mindegy, hogy hasznosulnak tápértékeik a szervezetben.

Lucy Mountain fitness blogger nemrég nagy port kavart bejegyzésével az interneten, melyben összehasonlította az egészségesnek mondott, illetve a diéta szempontjából „tiltólistásnak” tartott ételek kalóriatartalmát. Valóban meglepő eredmények jöttek ki, hiszen sokszor a fogyókúrás étrendekbe sorolt táplálékok majdnem ugyanannyi, vagy esetenként több kalóriát tartalmaznak, mint a hizlalónak kikiáltott ételek.

Ám ezek az értékek azért becsapósak, mert nem mindegy, hogy egy adott élelmiszerben mennyi hasznos tápérték van – ami tényleg egészséges és a szervezet működését, jólétét szolgálja, és nem csupán üres kalória.

 

Sokszor egyetlen összetevő megváltoztathatja egy termék minősítését: a teljes kiőrlésű kenyér abban különbözik a fehér kenyértől, hogy a búzát, amiből készítették, nem szabadították meg külső burkától, hanem az is belekerült az őrleménybe. Ezt a maghéjat teljes egészében nem tudja megemészteni a szervezet, emiatt gyorsabban halad át a bélrendszeren.

Rosttartalmának köszönhetően úgy működik, mint egy seprű, megtisztítja a bélcsatornát, így a bélfalakra tapadt lerakódások nem lassítják tovább az emésztést és az anyagcserét. Tehát azt, hogy egy étel mennyire hizlaló és egészségtelen, nagyban befolyásolja a rost- és vitamintartalma, vagy annak teljes hiánya.

  • Megosztás:
hirdetés