Ha vásároltál az elmúlt években cipőt, biztosan észrevetted, hogy felbukkant a dobozban egy kisebb méretű, négyzet alakú lapocska.

Talán az is feltűnt, hogy a korábban megszokott, golyó formájú szilikagélt tartalmazó kis csomag ezzel párhuzamosan eltűnt cipősdobozokból. A mostanában megjelent lapocskákra általában az anti mold sticker vagy anti mold chip feliratot írják, ami magyarul annyit jelent: penész elleni matrica.

A szilikagél arra volt hivatott, hogy magába szívja a párát, és így megakadályozza a cipők nyirkosodását, penészesedését. Az anti mold sticker is ugyanerre képes, mindössze annyi a különbség, hogy nem kemikáliákból áll, természetes anyagokból készült, kíméletes eljárással. Összetevői közt különböző növényi olajok szerepelnek, melyeket környezetbarát eljárással fermentálnak.

Ha még egy ideig a dobozában tárolnád a cipődet, távolítsd el a sticker hátulját, és ragaszd a matricát a cipős doboz oldalára. Ez fél évig megakadályozza majd a penészgombák megtelepedését, de a gyártók szerint hat hónap után cserélni kell, mert ekkor már veszít hatékonyságából. Ragaszthatod ritkán használt táska belsejébe vagy akár a gyógyszeres dobozba is, nem mérgező.

  • Megosztás:
hirdetés