Mindenki ismeri azt a sztorit, amikor a boltban még tökéletesen passzoló farmer pár mosással később kinyúlik vagy összemegy, esetleg még a színét is engedi. Eláruljuk a megoldást!

Bár látszólag strapabíró és elnyűhetetlen anyagnak tűnik a farmer, mosásügyileg igen kényesnek bizonyul. Könnyen előfordulhat, hogy az alakra öntött nadrág két-három mosógépi tisztítás után elnyúlik, és úgy dönt, hogy itt-ott eláll, avagy többé nem passzol a test vonalához. A másik ügy is elég bosszantó, amikor a makrancos farmernadrág, hipp-hopp, összemegy a mosásban, és sehogy sem akar feljönni, pedig egy deka felesleget sem szedett magára az ember lánya.

Ám minden farmeres probléma közül talán az a legdühítőbb, amikor a kedvenc darab ezredszeri mosás után is többliternyi festéket enged ki magából, beszínezve ezzel a mellé bedobált ruhákat. Legjobb esetben ugyebár, a farmer egyedül vagy farmertársaival forog a mosógépben, jobb esetben pedig sötét ruhákkal. Az ördög sajnos így sem alszik, de mindenre van megoldás!

Ezt tedd, ha túl szűk lett!

Ne firtassuk most, hogy miért nem lehet összegombolni a farmert, a lényeg, hogy könnyen orvosolható. Először áztasd be meleg – nem túlságosan forró, inkább langyos -, öblítős vízbe. Ne sajnáld az illatos koncentrátumot, hiszen attól fog felpuhulni az anyag. Ha már meglágyítottad a rugalmas anyagrostokat, csavard ki a nadrágot, és húzd fel magadra. Kicsit kényelmetlen lesz, de ülj bele egy kád langymeleg vízbe. Azután vedd le, nyomkodd ki belőle a vizet, és hagyd szabad levegőn megszáradni.

Így mosd ki, ha kinyúlt a farmer!

Az itt-ott elálló, térdnél púposodó farmernadrágot is formába rázhatod újra, egy kiadós mosással. Köztudott, hogy a farmer alacsony hőfokon mosható anyag, sőt, nemrég az is kiderült róla, csak ritkán ajánlott mosógépben tisztítani, olyankor is harminc fokon, fonákjára fordítva, különben tönkremegy a koptatás, vagy elnyúlhat az anyag. Ha már elernyedt, pont az ellenkezőjét kell tenni. Kímélő mosás helyett berakni magas hőfokú programra, méghozzá öblítő nélkül. Lehet, hogy picit durva lesz az anyag, de újra passzolni fog ott, ahol kell.

Küldd ecetes vízbe, ha engedi a színét!

A farmer évekig képes engedni a színét, mígnem olyan kopott lesz, ami már cseppet sem esztétikus. Olyan farmerral is akadt már dolgunk, mely a test kipárálló hőjétől képes volt mindent kékre színezni. Amennyiben így jársz, körülbelül félévente áztasd ecetes-sós vízbe a farmerodat, így sokáig újszerű maradhat. Máskor pedig mosd a legalacsonyabb hőfokon, színkímélő, folyékony mosószerrel. Folttisztításra ecetes-citromos vízoldatot használj, mely nem szedi ki a farmer színét, csak a pecsétet tünteti el.

  • Megosztás:
hirdetés