Alber Elbaz a divatvilág egyik legkiemelkedőbb szakembere volt, aki az Yves Saint Laurent élén vált igazán ismertté, ám a valódi sikert a Lanvin hozta meg számára. Forradalmian új látásmódjának köszönhetően a porosnak, elavultnak titulált francia divatház szinte főnixként támadt fel hamvaiból. A tragikus hirtelenséggel elhunyt tervezőre emlékezünk.

Alber Elbaz már gyerekként is érdeklődött a divat iránt, így az iskola elvégzése után New Yorkban kezdett el dolgozni. Az Amerikában eltöltött éveket követően az Yves Saint Laurent-nál kapott állást, három szezonon keresztül volt a márka kreatív igazgatója. Végül 1998-ban távozott a francia divatháztól, mivel nem egyeztek a nézetei az új vezetőség elképzeléseivel.

Alber Elbaz kreativitása felélesztette a Lanvint

Két év kihagyás után a Lanvin élén tért vissza, és 2001-ben érződött igazán, hogy Alber Elbaz megtalálta a saját tervezői stílusát. A történelmi divatházat 1889-ben alapították, ám az 1900-as évek végére eléggé megkopott a népszerűsége. A párizsi divatvilágban már nem sok vizet zavart a korábban csillagként tündöklő márka, legtöbbször az unalmas és ódivatú jelzőkkel illették a bemutatókat. Ám Alber Elbaz színes formavilágával és újításaival ismét felvirágoztatta Jeanne Lanvin cégét.

A tervező szabad szemléletének köszönhetően a Lanvin valósággal újjászületett, és ismét a legjelentősebb márkák között kezdték emlegetni. A divatszakemberek elismerő szavakkal nyilatkoztak a kollekciókról, és idővel Alber Elbaz bemutatója a Párizsi Divathét fénypontjának számított.

 

Bohém, játékos szemlélete élettel töltötte meg a márkát, melynek repertoárjában a színek és minták vették át a hatalmat, a tervező irányítása alatt. A Lanvin kollekcióiban megjelentek az előmosott textíliák, a befejezetlen élek, és az egyetlen anyagból készült kreációk. A sokszor karneváli hangulatot a tüllbe csomagolt gyöngyök, valamint a jelmezekre hajazó ruhaköltemények szolgáltatták. A Belle Époque harangszoknyái is felbukkantak, amelyek nemes egyszerűségükkel az időtlen eleganciát és nőiességet hirdették.

 

A tervező imádta a kiegészítőket, ezért grandiózus gyöngyökkel és más ékszerekkel tette teljessé a modelljei megjelenését. A bemutatói úgyszintén különlegesek voltak: legtöbbször sötétben, sejtelmes megvilágosításban mutatták be a ruhákat. Ennek köszönhetően minden figyelem a kreációkra irányult. A díszletek megtervezésében aktívan részt vett, gyakran a bohókás rajzai is háttérelemként szolgáltak.

Az 59 éves tervező ruháit imádták Hollywoodban

Alber Elbaz nagyszerűségét csak tovább emelte, hogy nem kényszerítette a nőket szoros, kényelmetlen kreációkba. Komfortosan hordható, trükkösen szabott alkalmi ruhakölteményeket alkotott, amelyek alkalmasak voltak a mozgásra, és a viselőiknek nem kellett attól tartaniuk, hogy ha jóízűen megvacsoráznak, egy szűk estélyi fazon börtönében feszenghetnek. Ezzel egyértelműen megelőzte a korát, hiszen nem idealizálta a női testtípust. Az volt a mottója, hogy meg kell kérdezni a nőket, miben érzik jól magukat.

A nőies színhasználatban bővelkedő kollekciókra a színésznők is felfigyeltek, így Alber hamarosan a díjátadók egyik kedvenc tervezőjévé avanzsált. Meryl Streep rajongott a Lanvin ruháiért, Emma Stone és Beyoncé úgyszintén nagyra értékelték a kreatív igazgató munkásságát. A vörös szőnyeges eseményekről egyik évben sem hiányozhattak a kreációi.

Meryl Streep rendkívül jó viszonyt ápolt a tervezővel, többször is elismerően nyilatkozott róla. 2012-ben ebben az aranyszínű Lanvin ruhában vette át az Oscar-díjat.

 

Tilda Swintonnak is szerencsét hozott a Lanvin, 2008-ban Alber Elbaz által tervezett kreációban vette át az Oscart.

 

Bár Alber Elbaz kisebbségi tulajdonos volt a cégben, a többségi tulajdonos és közte kialakuló viták miatt mégis a távozás mellett döntött. A tervező 2015-ben hagyta ott a francia márkát, a divatszakma legnagyobb megdöbbenésére.

Pár év pihenő után idén tért vissza, új márkát alapított AZ Factory néven. A mai kor nőinek szóló megoldásokat állította a középpontba, és nagy szerepet szánt a technikai újításoknak. Elérhető árú kreációkat alkotott, amelyek széles méretskálán mozognak.

 

Az izraeli származású divattervezőt rendkívül kedves, gyakran viccelődő, vidám természetű személyiségnek tartották a szakmabeliek, akik közelebbről ismerték őt. Az elmúlt években számos szakmai díjjal ismerték el zseniális munkásságát, ő maga pedig úgy nyilatkozott a visszatérésekor, hogy még nagy terveket szövöget a jövőre nézve. A modern divattörténelem egyik legszínesebb egyénisége koronavírusban hunyt el 2021. április 24-én, Párizsban. Alber Elbaz 59 éves volt.

 

Kiemelt kép: Pascal Le Segretain / Getty Images. 

Képek a cikkben: Chris Moore/Catwalking, Benjamin Lowy, Catwalking, Jeff Kravitz, Steve Granitz, Rindoff/Dufour / Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés