A mandula az egyik legértékesebb diófélék egyike, ami hihetetlen tápanyag- és vitaminforrás. Értékes antioxidáns-összetevőinek köszönhetően nemcsak a bőrt teszi széppé és ragyogóvá, de magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően a fogyókúrába is nagyszerűen beépíthető.

Ilyen könnyen készül a mandulavaj

Leggyakrabban nyersen vagy növényi tej formájában fogyasztjuk, de érdemes kipróbálni egy harmadik verziót is, amivel változatosabbá lehet tenni a mandula-bevitelt. Ez nem más, mint a mandulavaj, amit nemcsak a boltban, borsos árért vásárolhatsz meg, de otthon te is elkészítheted. Ráadásul egy pislantás alatt elkészül, hiszen másra nincs szükséged hozzá, mint egy turmixgépre és a mandulára.

Első lépésként vegyél három csésze mandulát, amit boríts sütőlapra, és közepes hőfokon dobj a sütőbe 15 percre. Ez a trükk azért jó, mert hő hatására a mandulában található olajok puhává válnak, így a turmixban gyorsabban és könnyebben tudod összedolgozni.

Ha ez megvan, dobd a turmixba és kezdd el pörgetni. Időközben figyelj rá, hogy ne forrósodjon túl a gép, hiszen a mandulavaj teljes elkészítési ideje nagyjából 15-20 perc. Ha azt látod, hogy túlságosan összetapadt a massza, kevergesd meg időközönként, majd, amikor már egy labdává összeállt beletehetsz fél teáskanál sót. Ezután dolgozd tovább, egészen addig, amíg folyékony, kenhető massza állagúvá nem lesz.

A kész mandulavajat töltsd légmentesen záró üvegbe, és tedd hűtőszekrénybe, ahol körülbelül egy hónapig áll el. A mandulában található olajsavak egy idő után avasodásnak indulnak, ezért jó, ha erre figyelsz a tárolás alatt. Kenyérre, süteménybe, gyümölcsökhöz isteni társítás, amit megéri rendszeresen beépíteni az étrendbe. A benne található omega-3 zsírsavak és rostok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyához és a test belső hidratálásához, miközben proteintartalmának köszönhetően a fogyást és az izomépítést is elősegíti.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés