Azt már megszokhattuk, hogy a kifinomultabb, tartósabb illatkompozíciók ára sokkal borsosabb, mint a hamar elillanó testpermeteké. Ám előfordul, hogy a gyártók még ennél is messzebb merészkednek, mivel vannak olyan egyedi illatkülönlegességek, amikre még a leggazdagabbak sem csaphatnak le egykönnyen. A legdrágább parfümök értékét csak tovább növeli a kivételes üvegcse.

hirdetés

A parfümök széles skálán mozognak, és az egyszerűbb, olcsóbb elegyekhez igazán könnyű hozzájutni. Már nem számít ritkaságnak, mint pár évtizeddel ezelőtt, ám tagadhatatlan, hogy ez némileg rontott a termékek minőségén. Tény, hogy a drágább elixírek gazdaságosabbak, hiszen rendkívül tartósak, és sokszor elegendő belőlük egyetlen fújás.

Mitől egyediek a legdrágább parfümök? Nem egyszerű megvásárolni őket

A legdrágább parfümök listáján olyan illatritkaságok sorakoznak, amelyekért nem csupán a csomagolás vagy a limitált darabszám miatt kell jóval többet fizetni.

Nyilván sokat dob az áron, ha az üvegcse felér egy ékszerrel, hiszen a gyémántberakásos kristályüveg már önmagában is elérhetetlen az átlagemberek számára. Ám a limitált kiadás másik oka általában az összetevők elegyében rejlik. Előfordul, hogy egy komplett virágoskertnyi növényre van szükség egyetlen kis fiola illatanyag előállításáért, vagy olyan egzotikus alapanyagokat használnak fel, melyek nehezen elérhetőek.

Jean Patou

Jean Patou Joy névre keresztelt illatát mindig is a drága elegyek között tartották számom. 1930-ban jelent meg először a piacon, sokan csak a ritkasága miatt vásárolták meg. Egy üveg elkészítéséhez 10 600 jázminra és 26 tucat rózsára van szükség. Az árát csak tovább növelte a Baccarat kristályból készült üveg. A limitált kiadású Joy ára 1800 dollár.

Clive Christian

Clive Christian 2006-ban dobta piacra különleges elegyét, és mindössze tíz üveggel készített a Nr. 1. Feminine illatból. A csomagolást a különleges Baccarat kristály alkotta, amelyet gyémántokkal díszítettek. Az illatkompozíció végül bekerült a Guiness-rekordok Könyvébe is. Az eredeti üvegcsék már nem kaphatóak, ám a Nr. 1 Feminine megvásárolható, az ára 850 dollár. Az egyedi illatelegy igazán nőies és buja egyszerre.

House of Sillage

A House of Sillage Love is in the Air névre keresztelt illatából is készült egy limitált kiadás. A jázminos, édeskés illat már önmagában is igazán különleges, ezt csak tovább fokozza a drágakövekkel kirakott üveg, amelynek a tetején egy galambpár ül. A parfümkompozíció ára 1210 dollár.

Roya Haute Luxe

Roya Dove parfümőr mindig különleges elegyeket alkot, ám a Haute Luxe még a megszokottnál is izgalmasabbra sikeredett. A parfüm fő összetevői között megtalálható a jázmin, a ilang-ilang, a rózsa, a gyömbér, a szegfűszeg és még sok más. A különféle illatjegyek keveredése egyszerre teszi lággyá, illetve keletiessé, fűszeressé a kompozíciót. Évente csak ötszáz üveggel gyártanak belőle, az ára 3500 dollár.

Shalini Parfum

Az Amorem Rose Parfum névre keresztelt illat különleges illatjegyekből áll, emellett a csomagolása Lalique kristály. Ettől különösen drágává válik a bolgár rózsát, sáfrányvirágot és mahagóni fát tartalmazó elixír. Az üveg a szerelem szárnyalását jelképezi. Csak pár darab elérhető belőle, az ára 3000 dollár.

Maison Francis Kurkdjian Paris

A Maison Francis Kurkdjian Paris illatának, az Á la Rose gyártásához 250 darab rózsát használnak fel, ennyi szükséges egyetlen üvegcséhez. A parfüm igazán édes, nőies. Viszonylag sok helyen megvásárolható, az ára 515 dollár.

 

Kiemelt kép: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés