A nyári hidratálás közepette a szimpla víz fogyasztása idővel nem csak hogy unalmassá válik, hanem a dehidratációtól sem véd teljesen, hiszen nem pótolja a folyadékvesztéssel távozó nyomelemeket és ásványi anyagokat. Bár a cukros löttyök jól esnek ilyenkor, egyfajta ördögi kört indítanak el, ugyanis még inkább fokozzák a szomjúságot, és csak rövid ideig fokozzák az energiát. Az ízesített víz azonban egészséges alternatíva is lehet ezekkel a receptekkel, melyek jótékony hatását rövid és hosszú távon egyaránt érezheted. Serkentik az anyagcsere-működést, és a szervezet zsírégető funkcióit is segítik. Emellett belülről támogatják a bőr szépségét.

hirdetés

Nagy melegben a szervezet megállás nélkül szomjazik, aki pedig nem figyel a hidratációra, igencsak pórul járhat. A legegészségesebb, ha cukros üdítők helyett vizet fogyaszt az ember lánya, azonban az könnyedén unalmassá válhat. Ez viszont pofonegyszerűen orvosolható, hiszen semleges ízének köszönhetően a víz könnyedén felturbózható, egyszerűen párosítható mindenféle gyümölccsel és fűszernövénnyel, amelyek kellően megbolondítják és izgalmassá teszik a nyári italt.

Az ízesített víz nem összekeverendő a cukrozott, sziruppal dúsított limonádéval. Ez esetben semmiféle édesítőszer, művi alapanyag nem kerül a löttyökbe, csupán a vitaminokban gazdag gyümölcsök, zöldségek és fűszerek pozitív hatásait, valamint aromáját használod ki. Nem csupán az ízélmény miatt érdemes pár szuper alapanyaggal felturbózni a hűsített vizet, az összetevők hatását szintén imádni fogod. Az egyszerű receptek elkészítése nem igényel nagy cécót, mégis sokat nyersz velük, a legtöbb verzió ugyanis beindítja az emésztést, ennek köszönhetően búcsút inthetsz a teltségérzetnek és a puffadásnak, miközben a bőröd ugyancsak profitálhat a vitamindús kombinációkból.

 

Az ízesített víz ezekkel az összetevőkkel az igazi

Mazsola

Bár sokan ódzkodnak a mazsolától, mert sok benne a cukor, nem árt figyelembe venni azt is, hogy több rostot tartalmaz, mint a gyümölcsváltozata. Nem csupán a különböző süteményekben állja meg a helyét, a vízbe szintén érdemes belepotyogtatni pár szemet. Tulajdonképpen a szőlő aszalt változata, ennélfogva erős antioxidáns, rengeteg vitamint tartalmaz, ami a bőr, valamint a szervezet számára egyaránt rendkívül hasznos.

Hatékonyan méregtelenít, segíti a májműködést, C-, valamint E-vitamin-tartalmának köszönhetően a bőr rugalmasságának megőrzéséhez is hozzájárul. A mazsolás víz természetes emésztésserkenő, érdemes kizárólag reggel fogyasztani belőle, hogy beinduljanak az anyagcsere-folyamatok. Magas cukortartalma miatt nem ajánlott túltolni a fogyasztását, egy-két pohár naponta bőven elegendő.

Forralj fel egy adag vizet, majd szórj bele egy jó nagy marék mazsolát. A löttyöt érdemes pár percig fedő alatt párolni, majd hagyd kihűlni, s a szemeket egy éjszakán át áztasd tovább. Reggel szűrd le a házi készítésű ízesített vizet, s éhgyomorra igyál belőle egy pohárral.

Citrusok

A citrusokkal dúsított ital pozitív hatásait talán senkinek nem kell sokáig ecsetelnünk, valószínűleg ez a legelterjedtebb verziója az ízesített víznek. Nem limonádéra kell gondolni, ebben az esetben csupán pár szelet grépfrút, citrom vagy éppen lime kerül bele a sima vízbe, amit még tovább lehet bolondítani valamilyen fűszernövénnyel.

A citrusfélék kimagasló C-vitamin-tartalmuknak köszönhetően hatékonyan küzdenek a bőr fiatalságáért, miközben a zsírégető folyamatokhoz szintén hozzájárulnak. A bélműködésre éppúgy zseniális hatással vannak, beindítják az emésztést, elűzik a puffadást. Vágj pár szelet citromot, grépfrútot vagy lime-ot, majd helyezd őket egy kancsó vízbe. Forrázz le egy szál rozmaringot, áztasd legalább öt percig kevés vízben.

Végül vedd ki a növényt belőle, s a már kihűlt löttyölt szintén öntsd bele a kancsóba. Jégkockával is felturbózhatod a hűsítő élményért. Kis mennyiségben ugyan jót tesznek az emésztésnek, de nem mindenkinek bírja a gyomra a citrusféléket. A gyümölcssav miatt nem ajánlott napi szinten bőven fogyasztani ebből az ízesített változatból, felváltva kortyolgasd a szimpla vízzel.

Görögdinnye

A görögdinnye önmagában is jórészt vízből áll, ám egy hűsítő nyári ital részeként is megállja a helyét. Nem feltétlenül kell nekiállni a smoothie-kotyvasztásnak, ízesített vízként éppen annyira zseniális. A dinnye rengeteg vitamint tartalmaz, erős antioxidáns. Az A-, B-, valamint C-vitaminnak köszönhetően a bőr feszességéért, szépségéért is küzd, miközben a zsírégető folyamatokat és az emésztést éppúgy támogatja. Kálium is található benne, így megszünteti a fokozott vízvisszatartást, ödémásodást, elűzi a puffadást és a teltségérzetet.

Vágd kockákra a görögdinnyét, majd kapargasd ki a magokat. Akár le is turmixolhatod, s így, folyékony formában adagolhatod a jéghideg vízhez, de az apró szeleteket szintén belepotyogtathatod a kancsóba. Egy kis borsmentával dúsítva rendkívül ízletes lesz az eredmény, a savanykás aromához pedig egy kis citromlevet is facsarhatsz hozzá.

 

Mangó

Első blikkre érdekesen hangzik, ám a mangószeletek bizony-bizony remekül működnek az ízesített víz részeként. Noha nem sokaknak jut eszébe, hogy az ínycsiklandozó, rostdús gyümölcsöt egy kancsó vízbe dobálják, igencsak megéri próbálkozni ezzel a nyári itallal. Egy igazi antioxidáns-bomba, ami remek hatással van az emésztésre, hatékonyan méregtelenít, de még a fogyást is elősegíti. Kimagasló C-, valamint E-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a zsírégetést, valamint a bőr szépségének megőrzésében szintén helytáll.

A felkockázott mangót helyezd bele egy hűs, jégkockával dúsított kancsó vízbe. A gyümölcsöt áztasd jó pár percig, mielőtt fogyasztanád a frissítő italt. A tökéletes ízélményért adagolj hozzá egy kevés reszelt gyömbért.

Uborka

Az uborkás víz legalább annyira ismert, mint a citromos verzió. Bár furcsának tűnhet, hogy valaki kígyóuborka-szeleteket áztat egy pohár frissítő vízbe, a hatása valóban rendkívül pozitív. Az uborka hatékonyan hidratálja a szervezetet, nagyrészt vízből áll, emellett pedig számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, amelyek a szervezet számára abszolút nélkülözhetetlenek. A C-vitamin segítségével hozzájárul a zsírégető folyamatokhoz, rostjaival beindítja a bélműködést, helyrebillenti az emésztési folyamatokat. Elűzi a feleslegesen visszatartott vizet, valamint a puffadást szintén megakadályozza.

Vágj vékony szeleteket az uborkából, a legjobb, ha egy zöldséggyalura bízod a munkát, így minden réteg ugyanolyan vastagságú lesz, és kényelmesen elférnek majd a pohárban. Adagold hozzá őket a hideg, friss vízhez, majd dúsítsd a löttyöt egy kisebb citrom levével. Fűszernövényekkel bolondítsd meg az eredményt.

 

Menta és bazsalikom

Különböző fűszernövényekkel még tovább lehet fokozni az ízélményt, valamint a pozitív hatásokat is. A menta szuperül működik puffadás ellen, az csupán grátisz, hogy elképesztően felfrissít és hozzájárul a hűsítő élményhez. A bazsalikom szintén remek választás az ízesített víz felturbózásához. Segíti az emésztést, elűzi a puffadást, ráadásul szinte minden gyümölccsel fantasztikusan harmonizál.

Fahéj és kurkuma

A pikáns, igazán különleges ízesített vízhez érdemes egy kevés fahéjat, esetleg kurkumát adagolni. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, remek hatással vannak az emésztésre. A fahéj csökkenti az éhségérzetet, nem engedi ingadozni a vércukorszintet. Fokozza a bélműködést, serkenti az emésztést, elűzi a teltségérzetet. A kurkuma gyulladáscsökkentő, emésztőrendszeri problémák esetén garantáltan megoldást nyújt a tünetekre. Antioxidánsai remek hatással vannak a bőrre, lassítja a bőröregedést, küzd a szabad gyökök pusztító hatása ellen.

Egy citromos italba akár mindkét fűszert belecsempészheted, remekül passzolnak egymáshoz. Egy korábbi cikkünkben, itt olvashatod a zseniális receptet.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés