Nagyon kevés emberről mondható el, még a hírességek között is, hogy ötventől felfelé ennyire ne látszódjon rajta az idő vasfoga. Ugyan sokan kés alá fekszenek, és sok esetben átesnek a ló túloldalára, úgy tűnik, Iman inkább a természetre hagyta a dolgot, legalábbis, amennyire idáig tudjuk.

hirdetés

A most 63 éves, irdatlanul jó génekkel megáldott szomáliai szupermodell nagyon meghatározó stílusikon volt a ’80-as években, nem csoda, hogy egyre többen nyúlnak vissza fotóiért inspirációként, mióta az éra klasszikus darabjai ismét divatban vannak. Karrierje még a ’70-es években indult, amikor Peter Beard híres divatfotós felfedezte a Nairobii Egyetemen. Első megbízásai között volt egy címlapfotó a ’76-os, olasz kiadású Vogue-ban, utána pedig megállíthatatlanul tört előre, és múzsaként több neves divatház tervezőjét is megihlette.

Bár 1989-ben visszavonult a kifutók világától, azóta több kampányban is láthattuk már. Férje, a rockzenész David Bowie 2016-ban bekövetkezett halála óta kerüli a nyilvános szerepléseket, és csak kevés interjút vállal el. Az Instyle divatmagazinnak adott egyik friss interjújában azt mondta, soha nem tervezett semmit előre, és a jövőben sem fog. Mindig nagyon spontán élt, ami által talán sikerült kiiktatnia a felesleges stresszfaktorokat az életéből. Elmondása szerint egyszer azt mondta neki a menedzsere, hogy ne viseljen szemüveget a nyilvánosság előtt, mondván, ez nem illik egy szupermodellhez. Erre persze nem volt hajlandó, és az sem áll távol tőle, hogy smink nélkül menjen ki az utcára.

1994-ben alapította meg Iman Cosmetics nevű kozmetikai termékeket árusító cégét, ami kifejezetten színes bőrű nőknek kínál kozmetikumokat nagy sikerrel. A márka további építésére nagy hangsúlyt helyez, amikor pedig nem dolgozik, unokáival tölti az idejét. Leszögezhetjük, Imant nem érdekli különösebben a celebélettel járó felhajtás, csak a számára fontos dolgokra koncentrál. Talán pont ez lenne fiatalságának titka?

Képek: Getty Images/Mike Pont, Astrid Stawiarz, Michael Loccisano, Dimitrios Kambouris.

  • Megosztás:
hirdetés