A fehér vászoncipő jól néz ki, de sajnos nem sokáig, hiszen nagyon kényes. Két egyszerű praktikával ragyogóan tisztává és vízállóvá varázsolhatod kedvencedet.

A fehér tornacipő átka, hogy egy idő után hiába súrolod szorgalmasan, nem lesz makulátlanul tiszta, ráadásul nem viseli jól a nyári esőzéseket. Ha úgy érzed, sohasem kapod vissza a cipőd vakító fehérségét, próbáld ki az alábbi módszereket, melyekkel új életre keltheted vászontopánodat!

Ezekre lesz szükséged:

  • 1 evőkanál szódabikarbóna
  • ½ evőkanál hidrogén-peroxid
  • ½ evőkanál víz
  • egy kis keverőtál
  • egy régi fogkefe

Egy kis tálban keverd össze a szódabikarbónát a vízzel, majd add hozzá a hidrogén-peroxidot, és addig kutyuld, míg egyenletes állagú pasztát nem kapsz. Érdemes a koszos cipő alá tenni egy védőfóliát, nejlont vagy bármi mást, amivel a padlót megóvhatod. Először távolítsd el a fűzőket, azután kend be a pasztával a topán felületét, és alaposan súrold át a fogkefével. Majd ugyanezt tedd a fűzőkkel is. A keverékkel bekent cipődet és fűződet tedd ki a napra száradni. Körülbelül három-négy órát pihentesd, míg betöredezik rajta a paszta. Ha picit meghajlítgatod a cipődet, a kiszáradt massza nagy része lehullik róla, de ecsettel is rásegíthetsz. Ha még maradt foltos rész, újra meg kell ismételned a műveletet.

Amennyiben sikeresen eltüntetted a beszürkült foltokat a cipődről, bizonyára sokáig meg szeretnéd őrizni újszerű, vakító fehér állapotában. Ehhez nem kell mást tenned, csak beszerezni egy kis gyertyaviaszt – paraffinviasznak is nevezik. Épp csak annyira melegítsd fel hajszárítóval a gyertyaviaszodat, hogy egyfajta stiftként használhasd: kend be vele a cipőd vászonfelületét. Ha a viasz megköt, próbára is teheted a vízálló hatását.

  • Megosztás: