Bár kissé lehetetlenül hangzik, bizony létezik olyan reggeli, ami gyors és pofonegyszerű, mégis egészséges. Az elképesztően finom energiagolyó nem kiált profi séftudásért, miközben feldobja az unalmas étrendet és még az emésztésre, valamint a napi lendületre is remek hatással van. Mutatjuk, hogyan készülnek a finom golyócskák.

hirdetés

Müzli helyett néhány gyors energiagolyó is szóba jöhet, de ez a finomság csak ritkán jut eszünkbe. Kislányként a legtöbben vajaskenyeret, lekváros kalácsot vagy éppen müzlit ettek reggelire, de a klasszikus ételek mellett a brutális szénhidrát-, valamint cukorbombák éppúgy megjelentek a péksütemények formájában. Ezek valóban a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldásnak bizonyulnak felnőttként is, azonban egészségesnek aligha nevezhetők, pláne, hogy gyermekkorban gyorsabb az anyagcsere működése, ami nem csak a helytelen, mozgásszegény életmód hatására, hanem a kor előrehaladtával fokozatosan lassul.

A túlzott cukor-, valamint szénhidrátdömping nem csupán a felesleg és a pluszkilók észrevétlen felszaladása miatt jelenthet problémát, egészségügyi szempontból éppúgy aggasztó a kakaós csiga, valamint a különböző finom sütikék rendszeres fogyasztása.

Amikor valaki az egészségtudatos, átgondolt életmód mellett dönt, a rendszeres mozgás bevezetése mellett az étrendet szintén tanácsos megreformálni. Sokan az egészséges, fitt ételek hallatán arra asszociálnak, hogy órákon át kell a konyhában bíbelődni a nehezen beszerezhető alapanyagokkal, pedig nem feltétlenül van így. Számtalan olyan reggeli, vagy éppen desszert készíthető el pillanatok alatt, ami nem terheli a gyomrot és kevésbé dobja meg a vércukorszintet, mint mondjuk a péksütemények.

 

A finom energiagolyó alapvető összetevője a zabpehely, melynek köszönhetően helyrebillenti a felborult emésztési folyamatokat. Ez a fitt reggeli bélpucoló hatással bír, eltávolítja a letapadt salakanyagokat, gyakorlatilag seprűként söpör végig az emésztőrendszeren. A rostlökethez a datolya is hozzájárul, amely nem mellesleg remek energiaforrás a nehéz hétköznapok során.

A fahéjat szintén nem csak az íze miatt érdemes belekeverni az golyókba. Az egészséges reggeli ennek köszönhetően megakadályozza a vércukor-ingadozást, elűzi a hamar jelentkező farkaséhséget. Az alma csersavtartalmával járul hozzá a kiegyensúlyozott emésztéshez, de a méreganyagok eltávolításában éppúgy szerepet vállal.

Az energiagolyó reggeliként, de akár könnyed, finom desszertként is megállja a helyét.

Így készül a gyors, egészséges energiagolyó

Hozzávalók

  • 0.5 csésze datolya
  • 1 csésze kockára darabolt alma, vagy szárított alma
  • 0.5 csésze zab
  • 0.5 teáskanál fahéj

Az összetevőket helyezd bele egy turmixgépbe, majd pépesítsd addig, amíg egy viszonylag homogén masszát nem kapsz. Az összekutyult alapanyagokhoz bármilyen egészséges magvat hozzáadagolhatsz, a lenmag például szuperül passzol a finom reggelihez. Teáskanállal mérd ki a kis adagokat, majd a kezeddel formázd át őket apró golyókká. Akár rögtön is fogyaszthatod az energiagolyókat, de hűtőben éppúgy pihentetheted őket, mielőtt az asztalra kerülnek.

Ha túlzottan lágynak ítéled a masszát, egy kevés zabpehellyel turbózd fel az állagát. A datolya kellően édesíti majd a reggelit, így más édesítőszerre aligha lesz szükséged. Bár datolya természetes cukortartalma magasnak mondható, a benne található rostok fokozatosabbá teszik a felszívódását. Más rostos ételekkel tálalva nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet, ugyanakkor kálium, magnézium és kalcium, valamint A- és többféle B-vitamin található benne.

A reggeli kellő energiával lát el, ráadásul rendkívül egészséges és szuper hatással van az emésztésre. Ennek ellenére nem tanácsos hatalmas adagot fogyasztani belőle, már kisebb mennyiségben lendületet ad a nehezebb napoknak is.

A datolyát érdemes csak mértékkel fogyasztani, pláne, ha a fogyás a cél, illetve cukorbetegeknek nem ajánlott, de a megfelelő étrendről nem árt szakvéleményt kikérni.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés