Azt mondják, hogy a zsenit csak egy hajszál választja el az őrülettől. Azt nem tudjuk megállapítani, hogy a Gucci melyik oldalra játszik, de kétségkívül élen jár a megosztó reklámokban.

Ha egy olasz divatház vallásos témát feszeget, arra még nem kapjuk fel rögtön a fejünket. Megtette anno a Dolce & Gabbana is, de a templomkertben flörtölgető lányok még az emészthető kategóriába tartoztak. A Gucci azonban kissé távoli magaslatokba tévedt 2019-es Cruise kampányának bibliai tematikájával, mely egy abszurd, groteszk, megfejthetetlen világba szippantja az embert.

Jó, talán a Guccitól ez nem is olyan meglepő húzás, hiszen évek óta a bizarr eklektika híve, és kampányaival olyan érzést kelt az emberben, mint amikor a mosógépben összekeverednek a színes, a fekete és a fehér ruhák, és valami egészen nem várt, meghatározhatatlan elegyet képeznek a felismerhetetlenné torzult árnyalatok.

Nem tudjuk, hogy a gótikus stílussal átszőtt, bibliai ihletésű történet – mely a Noé bárkájának megépítését meséli el -, csupán egy jól összegyúrt giccshalmaz, vagy valóban tartalmaz szimbolikus elemeket, melyek a meghökkentésen kívül mondanivalóval bírnak.

Nehéz kisilabizálni, mit keres a luxusmárka kampányában egy méregdrága táska mellett üldögélő modell, aki belesüppedve a vidéki hangulatba, hajcsavarókkal a hajában éppen tehenet fej. A szobában felbukkanó disznón már meg sem lepődünk, különösen a Gucci tavalyi reklámja után, melyben tigrisek és leopárdok flangáltak a lakásban.

A disznón lovagló, pink zoknis hölgyemény mondjuk megmosolyogtató, de pont ennyire abszurd hatást keltenek a bárkát barkácsoló, talpig luxuscuccokban munkálkodó modellek, vagy a kiskecskét etető, vad vidék gyermeke, aki hosszú, fekete műkörmeivel igyekszik megtartani a cumisüveget.

Csodálatosan zagyva az egész, tényleg nehéz eldönteni, hogy épp a zsenialitás sziporkáját érhetjük tetten, vagy teljesen felesleges mögöttes tartalom és értelem után kutatnunk ebben a káoszban. A lényeg, hogy Noé bárkája elkészül, és a giccsesen összeválogatott luxusruhák éppúgy megmenekülnek, mint az emberek és az állatok.

  • Megosztás:
hirdetés