Beköszöntött a tél, ezzel együtt pedig nem csak az immunrendszernek, a frizurának és a bőrnek is vitamintuningra van szüksége. A fokozott gyümölcsfogyasztás ilyenkor különösen ajánlott, és válogathatunk a finomabbnál finomabb lehetőségek közül. A gránátalma előnyei jóformán határtalanok, ebben a szezonban különösen megéri fogyasztani, hiszen nem csak az egészségre gyakorol pozitív hatást, a bőr és a hajszerkezet is hálás lesz neki.

hirdetés

 

A gránátalma előnyei nem merülnek ki az egészségmegőrző hatásában

A gránátalma antioxidánsokban dúskál. A rostdús, magokban gazdag gyümölcs elképesztő módon támogatja az immunrendszer állóképességének megőrzését. A téli szezonban nagyban hozzájárul a kórokozókkal szembeni védelemhez, ezenfelül pedig gyomorpanaszok ellen, valamint szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésének érdekében is érdemes fogyasztani. Azonban egészségmegőrző hatásán túl számos más előnye is van ennek a mélybordó gyümölcsnek.

Sejtregenerációval járul hozzá a ráncok megelőzéséhez

A gránátalma jótékony hatású polifenolokkal, illetve különböző flavonoidok segítségével járul hozzá a bőr fiatalos, rugalmas felszínének megőrzéséhez.

Segíti a sejtregenerációt a bőr legfelső, illetve középső rétegeiben is. Magas koncentrációjú magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően serkenti a sejtekben az anyagcsere-funkciókat, ezzel pedig aktiválja a sejteket.

A magnézium hihetetlen hatékonysággal javítja az anyagcserét a sejtekben, ezzel képes felgyorsítani a sebek gyógyulását, hozzájárul a szövetek újraképződéséhez is.

A gyümölcsben lévő kálium növeli a tápanyagáramlást, ezáltal kiegyensúlyozza a bőr nedvességét. A dehidratált bőrön idő előtt láthatóvá válnak a nem kívánt barázdák, így ez a folyamat is nagyban hozzájárul a sima, rugalmas bőrfelszín megőrzéséhez.

 

Kimagasló mértékű C-vitamin-tartalma sem csupán az immunrendszer számára kiemelten fontos. Kulcsszerepe van a kollagén előállításában, ami szorosan kapcsolódik a ráncok elleni küzdelemhez. A gránátalma magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően fenntartja a szövetek rugalmasságát, így szerkezetmegőrző hatást eredményez a bőrben. Kellő C-vitamin-bevitel nélkül a ráncok már idejekorán könnyedén kialakulhatnak.

Az aggasztó bőrproblémákon is segít

A-vitamin-tartalmának köszönhetően pattanásos, gyulladt bőr esetén is kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A túlzott keratintermelés a pórusok eltömődését okozhatja hosszú távon, ami pedig táptalaja az esztétikailag zavaró bőrhibáknak. A gránátalma ezt a folyamatot gátolja kiemelkedő A-vitamin készletével.

Elképesztően serkenti a mikrokeringést a bőrfelszín alatti rétegekben, mindezt B1-vitamin-tartalmából adódóan. Ezáltal az arcbőr friss, ragyogó és élettel teli lesz. B2-vitamin-tartalma is hozzájárul a tökéletes tónushoz, hiszen annak hiányában az arc kifejezetten fakó, száraz hatást kelthet.

Véd a napsugarak káros hatása ellen

Sokan tévesen azt gondolják, a téli szezonban nem kell nagy hangsúlyt fektetni a fényvédelemre. Ezt az alapvető hibát nem szabad elkövetni a hideg időjárás elérkeztével sem, az arcbőrnek igencsak fontos a megfelelő védelem, hiszen ezzel is megelőzhető az öregedés jeleinek idő előtti felbukkanása. A gránátalma fogyasztásával a bőr UV-sugarak elleni védekezése is javulhat.

A hajszerkezetet sem engedi elgyengülni

A benne található erős antioxidánsok elősegítik a hajhagymák megerősödését is, valamint javítják a fejbőr vérkeringését. A magok igencsak magas koncentrációban tartalmaznak punicinsavat, ez közreműködik a hajszerkezet javításában.

Számos formában hatásos lehet

A gránátalma nem csak akkor hatásos, ha gyümölcs formájában kerül terítékre. Számos kozmetikumban felbukkan a lédús finomság kivonata, valamint a belőle készült olajat is gyakran használja a szépségipar. Ezen túl arcpakolás formájában, de akár smoothie-ként is kifejti hatását.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés