A fehér tea itthon kevésbé ismert teafajta, pedig érdemes lenne minél többször fogyasztani belőle. Kínában, ahol elsőként termesztették a világon, csak különleges alkalmakkor itták, ugyanis olyan értékes hatóanyagokkal rendelkezik, amik sokkal különlegesebbé teszik a zöld teánál.

A fehér tea 3-szor több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld

Ennél fogva az ára is borsosabb, mint zöld társáé, több fajtája is létezik, amiknek az ára attól függ, mennyire fiatal a tea alapanyagát adó rügy. A fehér tea szintén a Camellia Sinensis nevű teacserjéből származik, annyi különbséggel, hogy a fehér teához a friss, bimbózó rügyeket szüretelik le. Mivel szinte azonnal és rövid ideig szárítják, értékes tápanyagit sokkal aktívabban raktározza el, mint a többi teafajta.

Mint tudjuk, a zöld tea kiváló antioxidánsforrás, csakhogy a fehér tea az előbbinél háromszor több antioxidáns polifenolt tartalmaz. Ennek köszönhetően sejtvédő, szabad gyököket károsító hatása van, így késlelteti az öregedést és elősegíti a bőr rugalmasságáért, feszességéért felelős kollagén termelődését.

E-vitamin tartalmának köszönhetően hidratálja a testet és véd a káros UV-sugarakkal szemben is. Serkenti a vérkeringést, a benne található katekin pedig védi a májat és elősegíti a méregtelenítő folyamatokat. Antibakteriális és vírusölő tulajdonságú, így pattanásos bőrűeknek is ajánlott a fogyasztása.

A benne található koffein és a polifenolok felpörgetik az anyagcserét és elősegítik a zsírsejtek lebomlását. Fehér teát kortyolni azért is megéri, mert sokáig teltségérzetet ad, így a fogyásban is nagy segítség lehet. Érdemes kipróbálni, ugyanis nemcsak tápanyagértéke jobb, mint más teafajtáknak, de az íze is sokkal édesebb.

A fehér tea webáruházakból is megrendelhető, kicsi és nagy csomagban egyaránt. A szinte csak rügyeket tartalmazó teafűből 100 grammnyi mennyiség változó áron, 2500-8000 forint között kapható.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés