A borongós őszi reggeleken szükség van a plusz energiára, ilyenkor jól jönnek a lélekemelő, krémes italok, amelyek feltöltik vitaminokkal a szervezetet, és az anyagcsere-folyamatokra is jó hatással vannak. Ez az emésztésjavító turmix a fügétől válik igazán ízletessé!

hirdetés

Az őszi időszakban fontos az immunerősítés, hiszen a vitaminraktárak hamar kiürülnek, és a betegségek sokkal könnyebben megtámadják a szervezetet. Ezért ideálisabb, ha a kávé helyett zöldség- vagy gyümölcsturmixszal indítod a napot, ami feltölt energiával, rostos állagának köszönhetően pedig segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól.

Már elkezdődött a füge szezonja, amely az egyik legnépszerűbb őszi termés. Egyre több receptben kap helyet, ám fogyaszthatod magában is, hiszen az érett gyümölcs íze igazán finom.

Krémes turmix fügével, ami javítja az emésztést

A fügében rengeteg rost található, ezáltal serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, így a felesleges méreganyagok sokkal hamarabb kiürülnek a szervezetből. Ennek köszönhetően javul a vitaminok felszívódása. A gyümölcs bővelkedik B-vitaminokban, az apró magvai pedig segítik a táplálék gyorsabb előrejutását az emésztőrendszerben.

A fügének magas a káliumtartalma, ezért vízhajtó hatással rendelkezik. A túlzott nátriumfogyasztás miatt a szervezet vizet tarthat vissza, ami hasi puffadáshoz és az anyagcsere lelassulásához vezethet. Ezzel szemben a kálium elősegíti a vízháztartás egyensúlyát, amivel fellendíti az anyagcsere működését, így sokkal könnyebben megszabadulhatsz az utolsó kilóktól. A fügét nyersen a legjobb fogyasztani, bár az aszalt verziók is nagyon népszerűek, de rengeteg cukrot tartalmaznak, ezért diéta esetén nem ideálisak.

Az emésztésjavító turmix másik fontos összetevője a banán, ami úgyszintén remek vízhajtónak minősül. A termés ugyan tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat, ám  ezek a rostoknak köszönhetően egyenletesebben szívódnak fel, így nem dobják meg túlzottan az inzulinszintet. Ezért érdemes rostdús zöldséggel, gyümölccsel kombinálni.

A vízhajtó tulajdonságú növényekkel, zöldségekkel nem szabad túlzásba esni, mivel a fogyasztásuk úgyszintén a vízháztartás felborulását eredményezheti. Naponta egy pohárral bővel elég elfogyasztani ebből a krémes turmixból.

 

Hozzávalók:

  • 4 füge
  • 1 banán
  • 1 evőkanál mandulavaj
  • 1 bögre növényi ital

Az emésztésjavító turmix segíti a letapadt salakanyagok kiürülését a bélrendszerből, ezáltal jótékonyan hat a szervezetre, ám a fogyáshoz önmagában nem elegendő. A folyamatot szükséges megtámogatni rostban gazdag, alacsony kalóriatartalmú étrenddel, illetve rendszeres testedzéssel.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás: