A nyári hangulat valahogy nem az igazi a trópusi gyümölcsök egzotikus ízvilága nélkül. A lédús, fanyar vagy édeskés termések tele vannak bőrszépítő vitaminokkal, antioxidánsokkal, és a belőlük készült turmixok kétségkívül kellemesebb ízélményt nyújtanak, mint a zöldséglevek.

hirdetés

Bár a trópusi gyümölcsök közül némelyik magas cukortartalommal bír – például a mangó -, a bennük található rostokkal kombinálva, a fruktóz nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben. Lassan szívódik fel, így egyenletes energiaszintet biztosít, míg a rostok a telítettségérzetről gondoskodnak. Ám, ha sok gyümölcsöt eszel, érdemes odafigyelni a napi cukorbevitelre, vagyis a hozzáadott cukrot már ajánlott mellőzni.

A fanyar, lédús, édeskés egzotikus gyümölcsökből finom turmixok készíthetőek, sőt, a hazánkban termő, szezonális gyümölcsökkel összemixelve is ínycsiklandó ízkombinációkat lehet kikísérletezni. Ezek a rostos frissítő italok rengeteg antioxidánst tartalmaznak, így a bőröd is hálás lesz érte, ha időnként elkortyolgatsz egy-egy pohárral.

Ízletes trópusi turmixok, amik feltöltik a bőrt vitaminokkal

Ízük mellett érdemes figyelemmel lenni a gyümölcsökben lévő jótékony hatású anyagokra is. A trópusokon termett finomságok ugyanis rengeteg vitaminnal és ásványi anyaggal rendelkeznek, melyek erősítik az immunrendszert és megszépítik a bőrt. Tele vannak enzimekkel, amelyek segítik az anyagcsere működését, illetve elősegítik a hámréteg gyorsabb regenerálódását.

A trópusi turmixok ütős alapanyaga lehet például a gránátalma és a papaya: mindkettő rendkívül finom, és remek C-vitamin-forrás. Fogyasztásukkal serkentheted a szervezet kollagéntermelését, mivel a C-vitamin nagy szerepet játszik a fehérje előállításában.

 

A guava lágy, rózsaszín húsú gyümölcs, ami színével, ízével is feldobja a turmixot, emellett A-, B- és C-vitaminban bővelkedik. A benne található bőrszépítő hatású A-vitaminok hozzájárulnak ahhoz, hogy az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező béta-karotin kifejthesse bőrvédő hatását a veszélyes UV-sugarakkal szemben. Utóbbi kettő tápanyag a mangóban is megtalálható, ami így természetesen ragyogóvá és ellenállóvá teszi a bőrt.

A banánban rengeteg B-vitamin van, ami segít leküzdeni a szemkörnyéki puffadást, és egyenletes színt kölcsönöz a bőrnek. Továbbá megtalálható benne a kálium, ami a sejtek tápanyagfelvételében is közrejátszik.

Mivel import gyümölcsökről van szó, ezért nem minden piacon találhatóak meg, de olykor még a szupermarketekben is nehéz kifogni őket. Vásárlásukkor érdemes meggyőződni arról, hogy kellően érettek-e, hiszen sokszor még félig éretlenül érkeznek az országba. Némelyikük néhány nap alatt a konyhában pihentetve is eléri kellő puhaságát és zamatosságát, persze, nem lesz olyan finom, mintha a napfény érlelte volna meg.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés