Rengeteg féle múzeum van a világon, amikben nemcsak szobrok, festmények, egyéb műtárgyak lehetnek, hanem például ruhák, cipők, táskák, szóval bármi, amiről nem is gondolná az ember, hogy kiállítható lehet.

hirdetés

Divattörténeti kiállítások külföldön

Igaz, kortörténeti kiállításokból most már egyre több van, amik közül jelentős számot tesz ki az egyes viseleteket bemutató kiállítás. Sőt, manapság már számos dedikált múzeumot is találni, amik kifejezetten egy-egy neves tervezőnek állítanak emléket, bemutatva a márka megszületését és a tervező munkásságát. Itthon jellemzően időszaki kiállítás keretein belül rendeznek ilyen tematikájú kiállításokat, külföldön viszont számos olyan múzeumot találni, ami kifejezetten egy-egy téma, tervező bemutatását szolgálja.

Az alábbi galériában az utóbbi esetre hoztunk példákat, így ha épp arra jársz, érdemes lehet bekukkantani.  Azért itthon is érdemes résen lenni, hiszen például a Kiscelli Múzeumban a Ragyogj! Divat és csillogás című kiállítás 18-21. századi alkalmi ruhaviseleteket mutat be, amiken keresztül a társadalmi és életmódbeli változásokat követhetjük nyomon. A tárlat 2020. március 15-ig látogatható. Emellett a Magyar Nemzeti Múzeum, Clara néven nyílt kiállítása Rotschild Klára divattervező elit szalonjának és műhelyének világát eleveníti fel, de egy menyasszonyi ruhákból összeállított installációt is láthatsz 2020 április 30-ig.

Kiemelt kép: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés