Iris Apfel nem modellként lett divatikon, ráadásul 85 éves korában sütötték rá először ezt a jelzőt. Most, 96 évesen azt is megélhette, hogy a Mattel Barbie babát mintázott róla.

Iris Apfel nevét és divatról alkotott nézeteit sokan ismerik, ám legtöbben csak a bohókás öltözéke és hatalmas, kerek szemüvege kapcsán figyelnek fel rá. Tény, hogy színes ruháiban és méretes ékszereivel elég feltűnő jelenségnek számít, de nemcsak kirívó megjelenésével vívta ki magának a divatvilág figyelmét.

Férjével, Carl Apfellel belsőépítészként tevékenykedtek hosszú éveken át, és munkájuk során a világ minden tájáról gyűjtöttek össze általuk érdekesnek vélt régiségeket, melyeket saját kezűleg újítottak fel. Cégüknek hamar híre ment a felsőbb körökben, ízlésükkel és stílusukkal pedig hamarosan divatot teremtettek a lakberendezés terén.

Életük és munkásságuk Albert Maysles-t is megihlette, aki 2014-ben dokumentumfilmet készített Iris Apfelről. A nagyközönség tulajdonképpen csak ekkor ismerhette meg igazán, hogy ki rejtőzik valójában a hatalmas, vastag keretes szemüveg mögött. Bár a rejtőzködés szó nem igazán találó Iris esetében, aki még most, majdnem százévesen is roppant fontosnak tartja, hogy önmagát adja, és egyéniségét a stílusán keresztül közvetítse.

Iris Apfel egyébként férjével tett közös utazásaik során saját divatgyűjteményét is folyamatosan gyarapította. A drága dizájner holmikon kívül bizsukat és filléres kiegészítőket egyaránt felhalmozott, gyakorlatilag csupa olyan holmira tett szert, melyet valamiért különlegesnek talált. 2005-ben a MET Múzeum kiállítást rendezett Iris csecsebecséiből, amire aztán már a divatipar is felkapta a fejét.

Azóta a nyugdíjas belsőépítész hölgy számos reklámfelkérést kapott, és jó pár divatmagazinban szerepelt. Most pedig a Mattel lepte meg az idős stílusikont azzal, hogy Barbie babát mintázott róla.

Két szériát is piacra dobtak: az egyik baba csak a stílusát tükrözi, míg a másik, az Apfel baba Iris arcvonásait is magán viseli. A Mattel azt nyilatkozta a HuffPostnak, hogy ez a baba tisztelgés Iris munkássága és új könyve előtt, mely nemrég jelent meg Accidental Icon címen.

  • Megosztás:
hirdetés