Biztosan te is láttál már villás bőrvágót, vagy más néven Y-pengét, amely az elhalt körömbőr eltávolítására szolgál.

Azonban, ha rosszul használják, több kárt okoz, mint hasznot. Íme, egy kis útmutató, hogy megvédd a körmeid és környékük épségét!

A leggyakoribb hibák

Ha önmagában használod a villág bőrvágót, könnyen belevághatsz az ép bőrbe, ami nemcsak fájdalmas, de vérzéshez, gyulladáshoz és fertőzéshez vezethet. A körömlemezt is felsértheted vele, ettől a köröm felszíne egyenetlen, vályús, hullámos lesz, majd amikor a sértett rész a szabadszélig nő, gyengévé válik és könnyen letörik. Ezt elkerülendő tartsd be az alábbi szabályokat!

Így használd a villás bőrvágót!

Mielőtt az Y-pengéhez nyúlsz, lazítsd fel a kutikulát valamilyen körömbőr-puhító folyadékkal, amit a legtöbb drogériában beszerezhetsz. Amikor letelt a csomagoláson jelzett hatóidő, töröld le egy tiszta zsebkendővel, majd rózsafa pálcával vagy gumis tompa végű körömbőr-visszatolóval óvatosan nyomkodd a körömágy felé a körmöt befedő elhalt bőrt.

Fontos, hogy ne tologasd túl erősen, mert ha megsérted a körömágyat, az felválik, és nagy fájdalommal jár!

Ha már a kutikula jelentős részét visszatologattad, az egy fodrot képez a körömágy és a köröm között. Ekkor jöhet az Y-penge: finoman vágd le a bőrfelesleget, vigyázva, hogy ne vágj bele sem a körömlemezbe, sem a környező bőrfelületbe!

  • Megosztás:
hirdetés