Egyre többen választják a természetes összetevőket, így az algát vagy annak kivonatát tartalmazó kencék után is megnőtt a kereslet. Az ehető kozmetikai alapanyagok méltán népszerűek, hiszen külsőleg és belsőleg egyaránt jó hatással vannak a szervezetre. A két legismertebb algafajta, a chlorella és a spirulina csodás bőrszépítő hatással rendelkeznek.

hirdetés

Az algákat sokan egyformának gondolják, pedig a két legismertebb fajta, a spirulina és a chlorella eltérő vitaminokat, mikrotápanyagokat tartalmaznak, így más a hatásuk a szervezetre. Hasonló az ízük, ezért sokan felcserélik őket. A közös tulajdonságuk, hogy mindkét fajtában rengeteg antioxidáns található.

Az alga évszázados csodaszer

A spirulinát a fennmaradt adatok alapján már évszázadok óta fogyasztják. Legtöbbször süteményekhez, hal- és húsételekhez szolgálták fel. Ezzel szemben a chlorellát csak a 19. században fedezték fel, így jóval később kezdték el rendszeresen fogyasztani az emberek. A legnagyobb különbség az algák feldolgozásában rejlik. A chlorella sejtfalát mesterségesen megrepesztik, enélkül nem emészthető megfelelően. Ez a lépés sokáig kimaradt, ám a manapság kapható készítményeket teljesen fel tudja dolgozni a szervezet.

A két algafajta tele van fehérjékkel, és nagyon jó antioxidáns-forrásnak számítanak. Rendkívül jó hatással vannak a szervezetre, és az immunrendszert is felturbózzák. Fontosak a sejtműködés szempontjából, mivel a bennük található antioxidánsok blokkolják a szabad gyökök romboló hatásait, ezért sejtvédő tulajdonsággal bírnak.

Tartalmaznak szelént, tirozint, E-vitamint, amelyeknek fontos szerepük van a ráncok megelőzésében. Rengeteg vas, cink, és kalcium található bennük, melyek úgyszintén nélkülözhetetlenek. Az algáknak magas a bétakarotin-tartalmuk, sokkal több fellelhető bennük, mint a sárgarépában. A béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja, ami hozzájárul a szép, ragyogó arcbőrhöz, ám a látásjavításba úgyszintén besegít.

Erős az antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatásuk, valamint C-, D- és K-vitamint egyaránt nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezekre is szükség van az egészséges bőrhöz. Alkalmasak az aknés, irritált, érzékeny bőr gyógyítására.

Így válaszd ki a megfelelő algát

A chlorella sokkal több vasat, cinket, foszfort tartalmaz, mint a spirulina. Ám az utóbbiban pedig több növényi protein található. A spirulinában sok a réz, és több B1-vitamin is van benne. A két algafajta nagyjából egyforma arányban tartalmaz B2-vitamint, folsavat, szénhidrátot és magnéziumot. B12-vitamin úgyszintén van bennük, ezért hozzájárulnak a köröm és a haj szépségéhez. Nagyon jól méregtelenítenek, segítenek megszabadítani a szervezetet a felgyülemlett nehézfémektől.

A spirulina és a chlorella viszonylag egyforma arányban tartalmaz vitaminokat, mikrotápanyagokat, mégis az utóbbi az, ami hasznosabb a szervezet számára. Ezért a szakemberek ezt ajánlják.

Az algákat különböző formában vásárolhatod meg, kívülről és belülről egyaránt hasznosak. Ha belsőleg fogyasztod, akkor oda kell figyelni a napi adagra, mert magas a jódtartalmuk, ezért pajzsmirigybetegség esetén nem ajánlott a fogyasztásuk. Vízben oldódnak, könnyedén elkeverhető a por, amiből  házi arcpakolás vagy egyéb kence is készíthető.

 

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés