A sminkfixáló hasznos dolog, de az üzletek kínálatában nagyon nehéz olyan termékre bukkanni, mely nem szárítja, csípi vagy irritálja az érzékeny bőrt.

Régóta szeretnék egy jó sminkfixálót, mindenféle extra nélkül, vagyis beérném azzal, ha tartósabbá tenné a sminkemet, és közben nem kezdené ki az arcbőrömet. Ami azt illeti, nagyon nehéz megtalálni az igazit ebben a kategóriában, különösen, ha az ember lánya érzékeny bőrrel van megáldva.

Kipróbáltam jó pár variációt: olcsóbbat, drágábbat, félig natúr összetevőkkel. Sajnos nem sok eredményre jutottam, ugyanis vagy a sminkem mászott el idő előtt, vagy a tartósság hátulütőjeként, a bőröm kezdett viszketni a nap végére.

Végül úgy döntöttem, kipróbálok pár natúr receptet is, hátha több szerencsével járok.

Ez volt az első recept, amit teszteltem, és lehet, hogy nem is erőlködöm tovább a többivel. Egyelőre úgy tűnik, nekem bevált. Első blikkre az egyszerűségével fogott meg: könnyen beszerezhető alapanyagok, flancos, drága igények nélkül. Nem kell bioboltokat körbejárni megjegyezhetetlen nevű, egzotikus összetevőkért, és, ha valaki jártas a drogériák világában, tudni fogja, hogy hozza össze olcsón az alábbi kozmetikai keveréket.

 

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál aloe vera gél
  • 1 teáskanál glicerinoldat
  • ½ csészényi rózsavíz

Miért jó a bőrnek a glicerin?

A glicerin természetes módon van jelen a növényi és állati eredetű zsírokban, és tulajdonképpen egy színtelen, áttetsző folyadék, amit előszeretettel használ a kozmetikai ipar.

A glicerin vízmegkötő hatása révén segít a folyadékot a bőr felsőbb rétegeiben tartani, ezáltal elkerülhető a környezeti hatások által okozott felületi bőrszárazság. Nemcsak hidratál, hanem ellenállóbbá teszi a bőr védőrétegét, ugyanakkor serkenti a sebgyógyulást, és nyugtatja a sérült, irritált hámréteget.

Glicerinoldatot a gyógyszertárakban lehet kapni, de a szabály szerint egyszerre csak kis mennyiséget, 200 millilitert adhatnak el belőle. Flakonnal együtt nagyjából 350 forintért kapható, és rögtön látja az ember, hogy ez a két decinyi adag is irdatlan nagy mennyiség, ha kozmetikai célra akarjuk felhasználni.

Nem is szabad túlzásba esni a glicerinnel, hiszen akkor ellenkező hatást érhetünk el vele: a bőr alsóbb rétegeit rémesen dehidratálja. Ennek elkerülése érdekében mindig valamilyen tápláló, emulgeáló anyaggal keverjük össze: kakaóvajjal, aloe verával, méhviasszal vagy bőrszépítő olajokkal.

Az aloe vera és a rózsavíz ütős páros

Az aloe vera szintén segíti a bőr regenerálódását, kisimítja az apró ráncokat, és friss, üde bőrképet ad. Drogériákban már nagyjából 2000 forintért lehet vásárolni 96%-os, természetes aloe vera gélt, 200 ml-es kiszerelésben. Mivel ebből is kevéske kell a mindennapos szépségápoláshoz, megéri az árát, mert nagyon sokáig elég a tartalma.

A rózsavíz hidratál, ránctalanít, és természetes ragyogást ad a bőrnek. Natúr, bio rózsavizet már 800-1000 forintért lehet vásárolni, de könnyedén el is készítheted.

Csak keverd össze az alapanyagokat egy tálban, ahogy a videón látod, töltsd át a sminkfixálót egy szórófejes flakonba, és már élvezheted is az előnyeit. Nagyon meg voltam lepve a hatásától, ugyanis a sminkem estig kitartott, és annak ellenére, hogy beindult a fűtésszezon, nem száradt ki egyáltalán az érzékeny bőröm. Nem tapasztaltam pirosodást, és, ami plusz jó pont, a folyékony elegy cseppet sem kelt ragacsos hatást a bőrön. Észrevétlenül végzi a dolgát, csak a rózsaillat árulja el a jelenlétét.

  • Megosztás:
hirdetés