A kozmetikus nem úri huncutság, de egy-két pattanás megjelenése még nem jelenti feltétlenül, hogy máris a szalonba kellene szaladni. Otthon is kinyomhatod ezeket a csúnya kis gyulladt csomókat, persze nem mindegy, hogy milyen körülmények között, illetve, hogy milyen technikával.

Beavatunk a részletekbe, hogy házilag is elvégezhesd a kényes műveletet, méghozzá anélkül, hogy bajt csinálnál.

Gőzölj!

Első lépésként gőzöld ki az arcodat forró víz felett. Célszerű a mosdókagylót felönteni forrásban lévő vízzel, majd felette üldögélni 5-10 percig, mintha inhalálnál. Sőt, még jobb, ha nemcsak szimpla forró vízzel dolgozol, hanem kamillateával, ez ugyanis megnyugtatja a bőrt a nagy beavatkozás előtt.

Radírozz!

Amikor kigőzölted az arcodat, fogj egy arcradírt, és távolítsd el vele a szennyeződéseket és az elhalt hámsejteket. Minderre azért van szükség, hogy steril legyen az arcod, és elkerüld az esetleges fertőzéseket. Ajánlunk egy házilag elkészíthető változatot, de, ha nincs kedved ezzel vacakolni, akkor sima cukorral is átdörzsölheted a bőrödet.

Moss kezet!

Talán röhejesen hangzik, de nagyon fontos, hogy a beavatkozás előtt tényleg fertőtlenítsd a kezeidet. Szappanos vízben legalább fél percig dörzsöld a bőrödet, nehogy a felpuhított arcbőrön megtelepedjenek a kórokozók. Még jobb, ha nem puszta kézzel, hanem valamilyen vattakoronggal vagy zsebkendővel nyúlsz a pattanásokhoz.

Így nyomd ki a pattanást

A pattanás eltávolítása nagyon egyszerűnek tűnik, hiszen csak nyomni kell, ennél azonban többről van szó. A helyes módszer szerint nem magát a pattanás tetejét kell összenyomni – bár tény, hogy egy érett furunkulus így is kipattan -, hanem annak az alját. Tedd az ujjaidat kicsit távolabb a pattanástól, majd nyomd lefelé a bőrödet, és innen csúsztasd a nyomást a pattanás alá, így egészen a mélyéről fog kifakadni, és nem gyűlik be újra.

Tonizálj!

Mint minden sebhelyet, ezt is fertőtleníteni kell. A legjobb, ha alkoholos tonikkal áttörlöd az egész arcodat, ugyanis a gőzöléstől megnyílt pórusokat vissza kell zárni, erre pedig ez a legjobb módszer. Más esetben nem ajánlott az ilyen jellegű tonik használata, mert nagyon szárítja a bőrt.

Hidratálj!

Végül, de nem utolsósorban kend be az arcodat a bőrtípusodnak megfelelő hidratáló krémmel, hogy az arcbőröd megnyugodjon a sok piszkálódás után.

  • Megosztás:
hirdetés