A pattanás a legmakacsabb bőrproblémák egyike, ami azon túl, hogy igen kitartóan része akar lenni az ember életének, gyakran foltokat, hegeket is hagy maga után. Ezektől nem könnyű megszabadulni, de szerencsére van két olyan hatóanyag, amikkel felgyorsítható a folyamat.

Olajkeverék eukaliptusz- és olívaolajból

Az egyik az eukaliptuszolaj, amit leginkább aromaterápiás célokra és megfázás esetén alkalmaznak leggyakrabban, ugyanakkor a pattanásos bőr is kezelhető vele. Az Ausztráliában és Tasmániaban őshonos eukaliptuszfa leveleiből és zsenge ágaiból vízgőz-desztillációval vonják ki az értékes illóolajat, amit a térség őslakosai már évezredek óta használnak. Európában csak a 19. században terjedt el, de mára igen népszerűvé vált a használata.

Frissíti a bőrt, erős baktérium- és vírusölő, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Fokozza a vérkeringést, ezáltal hozzájárul a sejtek regenerációjához és a sebek, hegek gyógyulásához. Könnyen felszívódik, vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően pedig pluszban még a hidratálja is a bőrt. Csak külsőleg alkalmazható, szembe, nyálkahártyára lehetőleg ne kerüljön.

A bőrnyugtató olajkeverékhez három csepp eukaliptuszolajat keverj el két evőkanál olívaolajjal, majd tedd jól zárható –lehetőleg nem parafadugós- sötét üvegbe és rakd hűvös helyre. A megtisztított, érintett bőrfelületre alkalmazd vékony rétegben, akár mindennap is.

Az olívolaj kitűnő vivőolaj, hiszen ő maga is tartalmaz gyulladáscsökkentő fitonutrienseket, bőrpuhító tulajdonságának köszönhetően pedig felnyitja a pórusokat és felszínre hozza a szennyeződéseket, mitesszereket. A benne lévő szkvalán nagyon jól hidratálja a bőrt, így ettől az olajkeveréktől nemcsak a pattanások és hegek halványodnak, de a bőr is élettel telibb és hidratáltabb lesz.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés