A narancsbőr sajnos makacs társ, és nehezen lehet neki végleg búcsút inteni. Hamarosan vége a nyárnak, elcsomagoljuk a bikinit, és nem is gondolunk a combot és feneket csúnyító gödrökre jövő tavaszig.

Pedig nem ez a legokosabb magatartás, hiszen a ruha alatt megmaradnak, és hiába kezd valaki őrült cellulitiszirtásba tavasszal, akkor már késő lesz. Igen, talán kicsit fura most elkezdeni a jövő nyarat tervezgetni, de hidd el, az alábbi praktikák beválnak, és valóban működnek.

A narancsbőr, más néven cellulitisz okozója a bőr alatti kötőszövet meglazulása, nyúlása, minek eredménye a nem kívánt gödröcskék megjelenése. A probléma leginkább a comb és a fenék területét érinti, és nagyrészt a nőknél jelenik meg. Közülük azonban nem válogat: fiatalokat, időseket, vékonyakat és moletteket egyaránt érinthet.

Mi a megoldás?

A hangsúly a megfelelő táplálkozáson van, de semmiképpen sem kell szigorú, drasztikus változtatásokra gondolnod. Sokkal inkább olyan étkezési szokások kialakításáról van szó, melyek nem csupán hónapokra, hanem egy egész életre szólnak. A lényeg, hogy csökkenteni kell a só, a cukor, az állati zsiradék, míg növelni a nyers táplálék – zöldség, gyümölcs -, valamint a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását.

Kiemelt szerepe van a megfelelő folyadékfogyasztásnak is, pedig erről sokan hajlamosak megfeledkezni. Ez elsősorban szénsavmentes ásványvíz, cukormentes gyümölcs- és zöldséglevek, különböző teák – főleg gyógytea, zöld tea – fogyasztását jelenti. Ezekből naponta két-három litert kell meginnod, nyáron még ennél is többet. Sportolás után pedig különösen megnő a szervezet folyadékigénye, az elvesztett ásványi anyagokat azonnal pótolni kell. Erre a célra is a legjobb választás a szénsavmentes ásványvíz fogyasztása. A méregtelenítő léböjtkúrák is sokat segíthetnek, ezek pontos menetéről azonban mindenképpen érdemes tájékozódni.

A káros szenvedélyek, mint a cigaretta vagy az alkohol, tiltólistán szerepelnek, de, amennyiben nem tudod ezeket teljesen kiiktatni, legalább csökkentsd a mennyiséget. Sajnos ugyanez vonatkozik a kávé fogyasztására is.

És, ami nem lemondás

Nagyon fontos a rendszeres sport, mely minimum heti három alkalmat jelent. Azon kívül, hogy fitté tesz, és jó közérzetet biztosít, a narancsbőr elleni küzdelemben is hatékony segítséget nyújt. A futás, a kerékpározás, az úszás különösen ajánlott, edzőteremben pedig a futó- és taposógép, valamint az ellipszistréner használata javasolt.

Napjainkban a kozmetikai ipar szinte elárasztja a piacot cellulitisz elleni termékeivel. Bár sokan ezektől várják a jelentős változást, ez csupán illúzió. A termékek önmagukban nem tesznek csodát, de sportolással, egészséges étkezéssel kombinálva lehet velük próbálkozni. A narancsbőr elleni kozmetikumok leggyakoribb hatóanyagaiként a következőkkel találkozhatsz: koffein, L-karnitin, tengeri alga, valamint zöld tea.

Az illóolajok rendszeres alkalmazása is segítséget nyújthat a bőr feszességének megőrzésében, így a narancsbőrrel szemben is bátran bevethetőek. A fahéj-, a boróka- és a grépfrútolaj alkalmazása különösen hatásos. Fontos, hogy az illóolajokat sose használd közvetlenül a bőrödön, hanem valamilyen bázisolajba – például mandulaolaj – cseppents belőlük néhányat. Amennyiben nem akarsz kísérletezni, választhatod az egyszerűbb megoldást, ugyanis több márkának is létezik kész masszázsolaja kifejezetten narancsbőrrel küzdőknek összeállítva.

Otthoni praktikaként számos alkalommal ajánlják a hideg-meleg váltózuhanyt, melynek hatására jelentősen javul a vérkeringés. Ilyenkor a vizet mindig úgy engedd, hogy lentről haladj felfelé, a szív irányába.

Amennyiben a fenti tippek nem lennének elegendőek, választhatod a kozmetikai szalonok által nyújtott szépülést is – különböző masszázsok, testtekercselések formájában -, bár tény, hogy ebben az esetben már mélyebben a pénztárcába kell nyúlni.

  • Megosztás:
hirdetés