Szerencsére egyre többen használnak naptejet, ami fontos is a napozás során, hiszen a kence megvéd a leégéstől, és megszűri a káros sugarak egy részét.

Ám élnek bizonyos téves információk a köztudatban a napvédő krémekkel kapcsolatban, melyekről, ha tudod, hogy hamisak, még spórolhatsz is. Íme.

Nagy faktorszám, magasabb védelem

Sokan úgy gondolják, hogy minél nagyobb egy naptej faktorszáma, annál magasabb védelmet nyújt. Ez bizonyos mértékig igaz is, de nem akkora a különbség, mint hiszed: egy 20 faktoros naptej például nem tud kétszer annyit, mint a tízes. Már a 15 faktor is 93-94%-os védelmet jelent, innentől felfelé pedig csak százalékpontokat növekszik a hatékonyság, amit érdemes figyelembe venni, mert egy 55 faktoros naptej akár kétszer annyiba is kerülhet, mint egy húszas, pedig nem nyújt sokkal nagyobb védelmet.

Elég a faktorszámot nézni

Számos termék csak az UVB-sugárzástól véd, pedig az UVA ellen is érdemes felvértezni magad, hiszen, míg előbbi a leégésért felel, utóbbinak a bőr öregedésében és a betegségek, daganatok kialakulásában van szerepe. Éppen ezért, mielőtt megveszel egy terméket, alaposan olvasd el a csomagoláson feltüntetett információkat, és csak akkor tedd a kosárba a naptejet, ha kettős védelmet ígér.

Csak naptejjel szabad napozni

Bár a naptej használata tényleg fontos, különösen a dél körüli és délutáni órákban, néha azért nem árt, sőt, kell is krémmentes bőrrel a napon tartózkodni. A kence ugyanis nemcsak a káros sugarakat szűri meg, de a D-vitamint sem engedi át, ami létfontosságú a szervezet számára, ezért érdemes a reggeli és a kora esti órákban napi 20-20 percet naptej nélkül tartózkodni a napon.

  • Megosztás:
hirdetés