A haj tisztítására, formázására, sőt, akár az ápolására szolgáló szerekben is lehetnek olyan összetevők, melyek károsítják a szálakat.

Dr. Ken L. Williams hajátültetési szakember és Dr. Luz Claudio orvosi kutató a shefinds.com interjújában elmondták, mik azok a leggyakoribb vegyi anyagok, melyeket nem árt kerülni.

Nátrium-hidroxid

Az összetevők között legtöbbször Sodium-hydroxide-ként feltüntetett nátrium-hidroxid főként samponokban és hajformázókban, ezen belül is a hajzselékben és hajhabokban fordulhat elő. Dr. Ken L. Williams szerint ez a hajjal érintkezésbe kerülve elkezdi lebontani, módosítani a szálak szerkezetét, így adva erős tartást a formázott – különösen a kiegyenesített – frizurának, ám közben roncsolja, gyengíti, szárítja és elvékonyítja a hajszálakat.

Formaldehid

A samponokban, balzsamokban, kondicionálókban és ápoló olajokban előforduló formaldehid Dr. Luz Claudio szerint az egyik legveszélyesebb vegyszer, ami nemcsak irritációt és allergiás tüneteket okozhat, de a hajhagymákra is veszélyes. A formaldehid-tartalmú készítmények rendszeres használata elgyengíti a hajhagymákat, és komoly hajhulláshoz, tartós hajveszteséghez vezethet.

  • Megosztás:
hirdetés