A szépségipar egyre inkább afelé fordul, hogy a külső ápolás helyett a belső táplálással oldja meg az öregedés problémáját. Ez jó hír, mert sajnos egy krém sem fiatalít meg, az optimálisan adagolt tápanyagok viszont valóban segíthetnek a bőrön és a testen.

A vitaminkészítmények mellett a legnépszerűbb termék a kollagén, melyet ital és tabletta formájában is magához vehet az ember. A kollagén egy fehérjelánc, ami szinte mindenhol megtalálható a testben, de 25 éves korunk után évente egy százalékkal csökken a mennyisége. Ez szép lassan ahhoz vezet, hogy a bőr petyhüdtté válik, a kötőszövet elereszti magát, a porcok pedig kopni kezdenek egy idő után, hiszen a kollagén nemcsak a bőrt tartja rugalmasan, hanem mindent. De hogyan lehet segíteni a problémán?

Ne rombold a kollagént!

Ha valaki szeretné, hogy fibroblaszt-sejtjei jó minőségű és elegendő mennyiségű kollagént termeljenek, akkor három egyszerű dolgot tehet: nem eszik cukrot, abbahagyja a dohányzást, és kerüli a napot, illetve védekezik a káros sugarak ellen.

A cukor elmerevíti a kollagénrostokat, és sajnos nemcsak a kristálycukorról van szó, de mindenféle szénhidrátról, nem véletlen, hogy a modellek low carb-diétán vannak. A dohányzás, illetve a nikotinlebontás rengeteg C-vitamint emészt fel, az aszkorbinsav viszont szükséges a kollagénszintézishez is. A szervezet előbb azonban a károkat menti. A napozás pedig elszaporítja a szabad gyököket, melyek pusztítják a kollagénsejteket.

Pótold!

A piacon rengeteg termék kapható, tabletta, ital, italpor. A legtöbbnél halból kivont kollagént használnak, de ez nem érezhető a fogyasztásukkor. Általában kúraszerűen javasolt fogyasztani ezeket, és ötezer milligrammot javasolnak naponta, bár van olyan szereplő, aki egy adag kollagénes italba kilencezret tett.

A kollagénszintézist is lehet serkenteni C-vitamin-fogyasztással. Ha valaki dohányzik, akkor valószínűleg a szervezetének sokkal többre van szüksége az ajánlott napi mennyiségnél.

Emellett még injekcióval, ultrahanggal is lehet külsőleg kollagént vinni a bőrbe, de, ha a fenti kettőre figyelsz, akkor máris sokat tettél az öregedés ellen.

  • Megosztás:
hirdetés