A kézfertőtlenítő használata az utóbbi időben, mondhatni, általánossá vált. A koronavírus-járvány óta az emberek nagy része mindig magánál hordja a kis üvegcséket, melyek erősen alkoholos tartalma elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. A szakemberek már sokszor elmondták, hogy az alkoholtartalmú gélek milyen veszélyt jelentenek a bőrre, ám ennek ellenére vannak, akik nem csupán a kezükre kenik. Az utóbbi időben megszaporodtak a káros internetes tippek, vannak, akik még a hajukra is használják.

hirdetés

A kézfertőtlenítő már korábban is gyakran szerepelt a női táskákban, ám használata nagyobb fókuszt kapott a koronavírus-járvány idején, amikor valósággal megsokszorozódott a termékek eladása. Előfordult, hogy hiány volt belőle, hiszen annyian szerették volna megvásárolni a különféle géleket. Szerencsére manapság emiatt már nem kell aggódni, hiszen számos márka kínálatából válogathatsz.

Vannak illatosított verziók, és akár egy rózsaszín kencét is leemelhetsz a polcról. Egyéb bőrkímélő adalélokokkal is feldúsították már az úti kéztisztító folyadékokat. Ám hiába kerül bele a kis flakonokba Aloe vera vagy kamilla, ettől még egyik fertőtlenítő gél sem lesz alkalmas a bőr ápolására. Bőrszárító hatásukat semmilyen plusz összetevő nem írja felül, rendszeres használatuknak sajnos mindig megvan az ára.

A kézfertőtlenítő túlzott használata kiszárítja a bőrt

A kézfertőtlenítő pontosan az, ami, és nem igen alkalmas másra. Arra jó, hogy ha menet közben nem tud kezet mosni az ember, mondjuk buszozás vagy vásárlás után, akkor mentesítse a bőrfelszínt a kórokozóktól. Gyakran megfeledkezünk arról, mi mindennel érintkezik a kezünk, majd utána rögtön az arcunkhoz, szánkhoz nyúlunk, ami járványhelyzeten kívül sem szerencsés. Szóval hasznos termék, de nem arra való, hogy rendszeresen kenegesse vele magát az ember,  hiszen alaposan kiszárítja a kezet. A kence alapját az alkohol adja, ami köztudottan szárító hatással bír. A szárazabb bőrrel rendelkezők már egy-két alkalom után megtapasztalhatják a készítmény mellékhatásait.

Az alkohol szárító hatással rendelkezik, ezért az efféle kéztisztító gélek gyakori használata bőrszárazságot, hámlást, bőrpírt vagy súlyosabb esetekben sebeket okozhat. A bőrgyógyászok javaslata szerint csakis megfelelő hidratálás mellett szabad alkalmazni.

Ennek ellenére vannak, aki túlzásba esnek vele, és, ha ez még nem lenne elég, az interneten igazán változatos felhasználási javaslatokat találunk.

Így ne használd a kézfertőtlenítőt

Az egyszerű kereséssel számos fórumon találhatunk különféle tippeket és trükköket a kézfertőtlenítővel kapcsolatban. Az egyik legelterjedtebb, hogy a gyulladt, sebes pattanásra kenik rá a nők. Mivel alkoholt tartalmaz, ezért sokan úgy vélik, hogy megfelelően fertőtleníti a bőrt, és segíti a pattanás gyorsabb gyógyulását. Ám ez a folyamat cseppet sem használ a hámrétegnek.

Az alkohol felborítja a bőr természetes működését, kiszárítja, elvonja az olajokat, illetve a nedvességét. A kézfertőtlenítő sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz alkoholt, mint azok a kozmetikumok, melyekbe bekerül, így a szárító hatása is nagyobb. A túlzott alkohol miatt elkezd még több olajat termelni a bőr, ezáltal megnő a pórusok eltömödésének kockázata.

A lényeg, hogy sosem szabad a kézfertőtlenítőt felkenni az arcra, nem számít, hogy milyen internetes fórumon olvasta az ember lánya.

 

Vannak, akik a kézfertőtlenítőt dezodor helyett használják. Tény, hogy az illatosított verziók képesek elfedni a szagokat, míg az alkohol elpusztítja a verejtékben lévő baktériumokat, de a hónalj finom bőrét nagyon csúnyán kiszárítja, amitől az sebessé, pirossá válhat, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeket. Borotválás, szőrtelenítés után még súlyosabbak lehetnek a tünetek. Válaszd inkább a különféle dezodorokat, és az sem árt, ha odafigyelsz, hogy a választott kozmetikum ne tartalmazzon alkoholt, illetve alumíniumot.

A fertőtlenítő hatása miatt sokan a hajukra is kenik, mivel az alkohol elpusztítja a baktériumokat, csökkenti a zsírosodást, ezzel együtt pedig a korpát. Ám ez hatalmas tévhit, hiszen az arcon, illetve a kézen lévő bőrhöz hasonlóan a fejbőr ugyanúgy kiszárad. Távozik a nedvesség, felborul az egyensúly, ami hámláshoz vagy fokozott korpásodáshoz vezethet.

A kézfertőtlenítőt csakis a kezekre szabad használni, ám nem szabad vele túlzásba esni. Fertőtlenítés után jó, ha kézkrémmel ápolod, ezzel csökkenthető a kiszáradás kockázata.

Képek: Getty Images. 

  • Megosztás:
hirdetés