Mindenkinek egyedi az arcformája, ezért lehetetlen ugyanúgy sminkelni. Egy leheletnyi festékkel nemcsak a megjelenésedet dobhatod fel, hanem kiemelheted az előnyös részleteket, illetve elkendőzheted a hibákat, vagy finomíthatod, lágyíthatod az erős, markáns kontúrokat.

Bár a vonások általában egyediek, a körvonalak alapján öt arcformát különböztetünk meg: az ovális, kerek, szögletes, szív alakú és hosszúkás arc sminkelésének különböző szabályai vannak. Az egyéniségedhez, típusodhoz passzoló színek megválasztásán túl a fény-árnyék hatások éppúgy fontosak, hiszen optikailag csalhatsz velük.

Keskeny arc sminkelése

A hosszúkás, keskeny arcforma alapvető tulajdonság, ám fogyás után még szembetűnőbb lehet a karcsú, hosszú orr, illetve a magas, kiugró arccsont és a szögletes, erős állkapocs. Sarah Jessica Parker a legjobb példa erre, akinek csontsoványsága miatt jóval öregebbnek tűnik az arca. Egy kis kerekítéssel egészségesebb, üdébb látványt lehet elérni.

A keskeny arcot úgy szélesítheted, ha felül, a haj vonalánál, illetve alul, az állcsúcsnál egy leheletnyivel sötétebb alapozót használsz. Ha nyáron mellőzöd a krémes, folyékony állagú alapozókat, porpúderrel vagy bronzosítóval is trükközhetsz. A bőrödnél nüánsznyival sötétebb árnyalatot jól dolgozd el, nehogy foltos, csíkos eredményt kapj. Egyfajta finom, szabad szemmel alig érzékelhető árnyékhatásra törekedj, mely nem kirívó.

Az almácskáknál bátrabban megszaladhat a pirosító, persze érdemes olyan, természetes tónust választanod, hogy ne tűnj lázasnak. Az arccsontodat friss, világos színű, enyhén vizes hatású vagy selyemfényű rúzzsal hangsúlyozd, amit a fül irányába haladva, a szem vonaláig kenj szét. Mindenképp kerüld a nehézkes sminkeket, melyek markánsabbá teszik a vonásaidat: ha a szemeidet erősen kiemeled, az orcádra és az ajkaidra már csak lágy, rózsás, selymes és üde árnyalatok kerüljenek.

A hosszúkás orr korrigálása

Hosszú, keskeny orr esetén az orrnyerget tilos árnyékolni, pont ellenkezőleg, világosítani kell. Rövidítés céljából az orrhegy alá kerülhet egy kis bronzosító, de nagyon vigyázz, nehogy úgy fess, mint, aki barnítóba nyomta bele az orrát. Az orr felső hegye maradjon természetes árnyalatú.

Szögletes arc sminkelése

A szögletes arcformát kiugró, kemény, férfias állkapocs jellemzi, mely széthúzza az arc körvonalát. Az orcák kontúrja hosszúkás, egyenes vonalú lehet, míg a homlok lapos és széles. Elsősorban lágyítani, enyhíteni kell az arc markáns éleit. Ebben az esetben oldalirányban érdemes árnyékolnod. Árnyékold a haj vonalát a halántékod két oldalán, illetve sötétebb púdert oszlass el az arccsont alatt ott, ahol az állkapocs a koponyához kapcsolódik. Óvatosan oszlasd el, nehogy foltos legyen az összhatás.

Lefelé haladva enyhén világosítsd a homlokod közepét, illetve a szemek alatti részt, az arccsont felett. Az állcsúcsot szintén világosabb tónussal emeld ki. A világos piros, barackos és rózsaszínes tónusok finomítják a szögletes arcéleket, és azzal is nyert ügyed van, ha a szemeidre hívod fel a figyelmet sűrű pillákkal és egy kis csillogással, mely megnyitja a tekintetet.

  • Megosztás:
hirdetés