A legtöbbünk fürdőszobai szekrényében lapul egy-két doboz naptej, ami még az előző szezonról maradt meg.

De vajon ez a termék még idén is felhasználható? Milyen szabály vonatkozik arra, hogy meddig lehet magunkra kenni a fényvédő krémet? Honnan tudhatjuk, ha már megromlott a naptej, és jobb lenne inkább kidobni? Az alábbi jelekre figyelj, mielőtt úgy döntesz, hogy megspórolod az idei vásárlást!

Szavatossági idő

Nyilvánvaló, hogy a legfontosabb a szavatossági idő ellenőrzése: ha a naptej már lejárt, inkább ne kend magadra, mert irritációt, allergiát válthat ki. Egy átlagos naptej 12 hónapig őrzi meg a minőségét, de általában feltüntetik a csomagoláson, hogy pontosan meddig jó a termék. Ha mégsem találsz ilyen dátumot, ellenőrizd a következőket.

A naptej illata

Nagyon árulkodó a kellemetlen illat is: ha a naptejnek furcsa vagy egyenesen rossz szaga van, esetleg nem kimondottan büdös, de az odor eltér attól, amire tavalyról emlékszel, akkor is inkább dobd ki a kukába. Ezt akkor is megteheted, ha a csomagolás szerint még nem járt le a szavatossága: a krém idő előtt is megromolhat, többek közt nem megfelelő tárolás vagy közvetlen napsugárzás miatt, vagy, ha valamilyen szennyeződés került bele – például homok.

Milyen az állaga?

Fontos még, hogy ellenőrizd a naptej állagát is, mielőtt használhatónak nyilvánítod. Ha a krém vizessé, darabossá, egyenetlen textúrájúvá vált, az azt jelzi, hogy már nem jó. Ez jelentkezhet a rossz szag kíséretében, de akár nélküle is, ezért mindenképpen győződj meg róla akkor is, ha beleszippantva nem gyanakodtál, vagy, ha a lejárati dátum még nem jött el. A megváltozott állag mindig arról árulkodik, hogy a termék megromlott.

  • Megosztás:
hirdetés