A fogselymezést számos fogorvos ajánlja a mindennapos fogmosás kiegészítéseként, de egyáltalán nem mindegy a mikéntje.

hirdetés

Ha jól használják, a fogselyem képes eltávolítani a fogak közül az olyan szennyeződéseket, amelyekhez a fogkefe nem ért el, ezzel lelassítva a fogkő, valamint megelőzve a rossz lehelet kialakulását. Ám ha rosszul alkalmazzák, a fogselyem ahelyett, hogy tisztítana, a lepedéket csak odébb tolja, és ezzel még nagyobb problémát okozhat, mintha nem is használták volna.

A legtöbben úgy fogselymeznek, hogy a szálat a foguk közé helyezve előre-hátra mozgatják azt, általában a fog ínyhez közeli részénél időzve ezzel a legtöbbet. Így viszont a plakkot csak az ínyre tolják, amelynek mikrosérülésein behatolva a baktériumok komoly gyulladás vagy fertőzés kialakulását idézhetik elő. Ez megelőzhető, ha megismered a helyes mozdulatot.

Úgy használhatod ki a fogselyem áldásos hatásait, ha azt a fogak közé helyezve, a felső fogsor esetében csak fentről lefelé, az alsó fogsor esetében pedig csak lentről felfelé mozgatod, a fogtőtől távolodva. Érdemes a szálat minden tisztító mozdulatot követően kivenni a fogak közül, és vagy lecserélni, vagy megtisztítani, mielőtt visszateszed. Így nem az íny felé sodrod a baktériumokat. Nem árt a gyakorlat végén alaposan, szájvízzel, vagy legalább langyos vízzel öblögetni , vagy újra fogat mosni.

Kiemelt kép: Getty Images

  • Megosztás:
hirdetés