Az arctisztítás nem egy bonyolult feladat, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy képtelenség elrontani. Pedig sok bőrhibáért a nem megfelelő tisztítási folyamat okolható.

Amint megkezdődik a hideg és a fűtésszezon, az arcbőrünk menetrendszerűen feszülni kezd. Ennek egyik oka, hogy sokan nem veszik figyelembe az évszakváltást, és azt gondolják, megfelelő ápolást és védelmet nyújtanak bőrük számára a nyáron jól bevált kencékkel. Ilyenkor azonban némi plusz törődést is igényelnek a bőrsejtek, ami már az arctisztításnál elkezdődik.

Arcmosás

Még mindig sokan gondolják azt, hogy az arctisztító zselé és tonik csupán egy jó marketingfogás, és semmi több. Igen, a sima víz és a tusfürdő is megszabadíthat a sminktől, ám egyik sem távolítja el maradéktalanul a festéket és a szennyeződéseket, emiatt többször meg kell ismételni az arcmosási procedúrát, ami borzasztóan kiszárítja a bőrt. A túlságosan meleg víz is kikészíti a finom, érzékeny bőrfelszínt. Ráadásul a meleg víz megnyitja a pórusokat, az arcon szétfolyt festék pedig pont jó arra, hogy eltömítse azokat.

Sminklemosásra használj natúr arclemosó tonikot – érzékeny bőrre arclemosó tejet -, ami nem tartalmaz mesterséges illatanyagokat, színezékeket és egyéb adalékokat. Használj pamut vattakorongot vagy arctisztító kendőt, melyből olajjal átitatott változat is kapható. Nem árt figyelembe venni, hogy a túlzásba vitt, gyakori arcmosás – különösen klóros csapvízzel – tönkreteheti a bőr sav-bázis egyensúlyát, és roncsolhatja természetes védőköpenyét. Az irritáló összetevőkből álló sminklemosók, valamint az ellentétes hatású bőrápoló termékek ugyanezt tehetik.

Bőrradírozás

A túlzásba vitt bőrradírozás és hámlasztás szintén kiszáríthatja a bőrt. Mindig a bőrtípusodnak megfelelő terméket vásárolj, és maximum csak hetente két alkalommal használd. Éppúgy, mint krémválasztásnál, a bőrradír esetében is alaposan olvasd el és elemezd ki az összetevőket. Érdemes minél természetesebb módot választani az elhalt hámsejtek eltávolítására. Hetente egyszer pedig tegyél fel egy pórustisztító arcmaszkot.

Olajozás

Ha finoman eltávolítottad a sminket, végy egy tiszta vattacsomót, itasd át tiszta, növényi eredetű olajjal. Minden bőrtípus számára más olajok előnyösek: száraz és pattanásos bőrre a makadámiaolaj, vízhiányos és érett bőrre az avokádó- és olívaolaj, zsíros, aknés bőrre pedig a jojobaolaj lehet kedvező hatással. Töröld át a bőröd az olajos vattával, majd ne mosd le, hanem egy meleg vízzel átitatott, jól kicsavart, tiszta törölközővel terítsd le az arcodat. A meleg vízpára megnyitja a pórusokat, így könnyebben felszívódnak az olajok értékes hatóanyagai. Érdemes megnézni a használt vattát, mennyi felesleges szennyeződést és zsírt gyűjt össze.

Bőrfrissítés a krémezés előtt

A hidratáló krémek felszívódását is meg kell támogatni. Ha az arcápoló kence összetevői nem tudnak érvényesülni, hiába ápolod gondosan a bőröd, rendre kiszárad az őszi hidegben. Az arckrém alá vigyél fel bőrregeneráló szérumot vagy rózsavizet. Soha ne lépj ki a hideg, friss levegőre úgy, hogy még nem szívódott fel teljesen az arckrémed. A szél és a hideg levegő ilyenkor még jobban kiszárítja a hámréteget. Míg nyáron a könnyű kencéket viseli el a bőrünk, az őszi-téli szezonban érdemes olajos, bőrnyugtató termékekre váltanunk.

  • Megosztás:
hirdetés