A bizsudivat most fellendülőben van, de a megfizethető árért sajnos nem kapunk örök életű dolgokat, ezzel számolnunk kell. Ám van egy trükk, amivel újra csillogóvá varázsolhatjuk a divatékszereinket.

A kiskereskedelmi divatáruházak többségénél már természetesnek számít, hogy a ruhakollekciójukkal párhuzamosan a kiegészítők, így az ékszerek vonalát is folyamatosan felfrissítik a legújabb trendeknek megfelelően. Döntésükkel felpörgették a bizsuk iránti érdeklődést, melyek ma már a divatos szett alapjait képezik.

Bizsukat gyűjteni jó móka, mert formálhatjuk, alakíthatjuk általuk a stílusunkat, ráadásul megfizethető áron kaphatóak. Ám ezek az ékszerek sajnos nem hosszú életűek, csúnyán oxidálódhatnak, elszíneződhetnek.

Nem ajánlott bizsut viselni fürdés, kézmosás, úszás alkalmával, hiszen a vízzel való érintkezés megrövidítheti az élettartamukat. Ha mégis bezöldült, füstös színűvé vagy mattá vált a korábban csillogó divatékszer, az alábbi módon megszabadíthatjuk a szennyeződésektől.

Egyszerű, házi módszer a bizsu ékszerek tisztítására

Ez a házi ékszertisztító módszer csak olyan bizsuknak tesz jót, melyek nem tartalmaznak textil- vagy műanyag részeket. Ha strasszkő vagy bármilyen hasonló díszítés van az ékszerünkön, óvatosan merítsük vízbe, úgy, hogy a követ rögzítő ragasztó ne oldódjon fel.

Amire szükségünk lesz a művelet során:

  • alumíniumtál vagy alufólia,
  • 1 evőkanál só,
  • 1 evőkanál szódabikarbóna,
  • 1 pohár meleg víz,
  • tiszta rongy vagy egy használaton kívüli fogkefe.

Az alufóliával kibélelt vagy eleve alumínium anyagú tálban keverjük össze a kimért só- és szódabikarbónaadagokat. Mikrohullámú sütőben vagy vízforralóban melegítsünk fel egy pohárnyi vizet, nagyjából két decit.

Nem kell forrónak lennie, erre mindenképp ügyeljünk. Miután ráöntöttük a meleg vizet a só és szódabikarbóna keverékére, jól dolgozzuk el az összetevőket, hogy kellőképpen feloldódjanak. Ez a keverék feloldja a belehelyezett arany- és ezüstszínű bizsuk felületi elszíneződéseit, az alumíniumtál vagy -fólia pedig az ékszerek fényesítésében játszik szerepet ebben a kémiai eljárásban. Tiszta ronggyal vagy kefével kicsit dörzsöld át az egyenetlen, cikornyás részeket.

 

A szódabikarbónát vagy a mosószódát önmagában is használhatjuk, víz nélkül, ha nincs sok időnk pepecselni. Egy kis tálkába tegyünk pár kanálnyi szódabikarbónát, helyezzük bele a bizsu ékszereket, majd hagyjuk állni öt-tíz percig. Azután fogjunk egy használaton kívüli fogkefét, szórjuk meg szódabikarbónával, és jól dörzsöljük át vele az elszíneződött, hamis fémfelületeket. Ha jól dolgoztunk, a bizsu ékszereink újra csillogni fognak.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés