A bio- és natúrkozmetikum kifejezést gyakran használják egymás szinonimájaként, pedig a két dolog egészen mást jelent.

A következőkben beavatunk, miben különböznek ezek a termékek, és hogyan tudod őket ellenőrizni.

Így szabályozzák!

Minden natúr, organikus vagy bionak nevezett kozmetikumnak szigorú követelményeknek kell megfelelnie a gyártás során, ami azt jelenti, hogy nem elég egy hangzatos név és egy zöld csomagolás ahhoz, hogy bevizsgált és hitelesített minőségről legyen szó. Magyarországon a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. felelős azért, hogy ezeket a termékeket bevizsgálja.

Ebben különböznek

A natúr termékek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat használnak, melyek szintetikus kémiai anyagoktól mentesek. Viszont előfordulhat, hogy például valamilyen növényvédő szer kerül az adott kozmetikumba, hiszen az összetevőket nem bio előírások alapján termesztették. Ebben mások a bio termékek, itt az alapanyagok biodinamikus gazdálkodásokból és biogazdálkodásokból származnak.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a natúr rossz és használhatatlan, hiszen ez sem engedélyezi a különböző illat- és színezőanyagokat, a kőolajszármazékokat, a szilikont vagy például a génmódosított összetevőket. Csupán arról van szó, hogy ennek a tisztasága kisebb, mint a bioé.

Amire figyelj!

Akár bio-, akár natúrkozmetikumról van szó, azért mindig érdemes elolvasni az összetevőket, illetve keresni a hitelesítő jelzéseket. A szépségiparban ugyanis egyre többen próbálják a természettudatosságot meglovagolni, és olyan névvel látják el a termékeket, melyek valamilyen naturális alapot sejtetnek, tévesen. Az illóolajok, az alkohol és az egyéb irritatív összetevők lebuktatják ezeket az áltermékeket, ha ezeket látod egy címkén, bátran gyanakodhatsz.

  • Megosztás: