Randy Fenoli nevét mindenki ismeri, aki csak egy részt is látott a Mondj igent a ruhára! című műsorból. Hamarosan indul a világszerte népszerű dokureality 15. évada a TLC-n, melynek alkalmából az 53 éves műsorvezető Lengyelország, Oroszország és Törökország kérdéseire válaszolt.

– Minden menyasszonynak megvan a saját elképzelése. Aztán ott van az anyjáé, a barátnőié és a párjáé is, és a végén jön a te tanácsod. Mik a döntési tényezők, mielőtt igent mondanánk egy ruhára?

– Úgy gondolom, egy menyasszonynak azt a ruhát kell választania, amiben a legszebbnek érzi és látja magát, mert így emelt fővel fog állni. Hátrahúzza a vállait, szélesebb lesz a mosolya, és légies magabiztossággal sétál majd az oltár felé. Számomra az önbizalom egyenlő a szépséggel. Az igazi kihívást a kíséret jelenti.

A menyasszonynak muszáj beszélnie velük, mielőtt belépnek a szalonba, és elmondani: “Nézzétek, ezer dollár a keret, szóval, ha nem óhajtjátok kifizetni a maradék 9 ezret, ne válasszatok nekem tízezer dolláros ruhát. És nem akarok úgy kinézni az esküvőmön, mint Hamupipőke, úgyhogy hagyjatok a nagy, ostoba báli ruhákkal, és tudjátok, talán egy kicsit érzékeny vagyok a csípőmre. Ezért ha a tükörrel szemben állok, és mindenki engem néz a szalonban, kérlek, ne mondjátok, hogy ‘azta, ebben a ruhában milyen széles a csípőd’, mert elsírom magam az öltözőben.”

Szóval, azt hiszem, ha a menyasszony ezeket elmondja, mielőtt belép a szalonba, és lefektet néhány alapszabályt, sokkal jobban fog elsülni a ruhapróba. Persze akkor a műsor talán nem lesz ilyen jó.

– Mi most a legutolsó esküvői divat?

– Hűha. Sokszor kérdezik ezt tőlem, és eddig boldog voltam, hogy elmondhatom, hogy Amerikában a szexi a trendi, sok áttetsző anyaggal, átlátszó derékkal, mély hátkivágással. De őszintén szólva ma minden stílusban van valami divatos, mindegy, hogy hagyományos menyasszony vagy, vagy elegáns, visszafogott, szexi vagy bohém akarsz lenni, mindent kristállyal raknál ki, vagy mesebeli hercegnő lennél, majdnem minden egyes menyasszony számára létezik egy tervező és egy ruha.

Nem tudom, hallottátok-e, de most indítom el New Yorkban az új esküvői kollekciómat, a Randy Fenoli Bridalt, ami hetven országban lesz elérhető, bár még nem tudom, pontosan hol. Amikor a kollekciót terveztem, megpróbáltam megjeleníteni az összes menyasszonyt: a szexit, a bohémet, az elegánst és a mesebeli hercegnőt. Úgy gondolom, a ruháim átadják a sokféleséget, és ma ez az igazi trend, ami minden menyasszonynak tartogat valamit: így ki tudják fejezni az esküvőjük napján, hogy kik is ők valójában.

– Hogyan kerültél az esküvői iparba, és honnan inspirálódsz?

– Kilencéves koromban adtam el először. Készítettem egy ruhát az édesanyámnak mindenféle instrukció nélkül. Egy nap, amíg dolgozni volt, megalkottam a ruhát. Amikor hazajött, megtalálta, és másnap azt viselte a munkában, majd hozott néhány mintát, és megkért, hogy készítsek neki még több ruhát. Így kezdtem a divatszakmában.

Később sokat varrtam a nyolcvanas években és a kilencvenes évek elején, amikor előadó voltam. Aztán a Fashion Institute of Technology főiskolára jártam New Yorkban, ahol indultam egy esküvői versenyen, amit megnyertem, de még előtte az egyik zsűritag megkért, hogy tervezzek egy menyasszonyi és egy koszorúslány-kollekciót két különböző cégnek.

Így kerültem az esküvői iparba, aminek nagyon örültem, mert mindig estélyi ruhákkal akartam foglalkozni, de aztán rájöttem, hogy erre nincs túl nagy kereslet, kivéve az Oscar-díjátadón és a hírességek körében. A menyasszonyi ruha pedig az én szememben a lehető legfontosabb ruha, amit egy nő valaha viselhet, és ebben fogják a legtöbbször lefotózni. Nagy megtiszteltetést és kiváltságot jelent számomra, hogy ennek része lehetek.

– Milyen trendeket ültethetünk át a mindennapokba a kifutóról? Például milyen szabályokat szeghetünk meg egy menyasszonyi ruha esetében, és mely trendek nem illenek egy esküvőre?

– Nos, azt hiszem, muszáj figyelembe venni a helyszínt. Egy templomban, egy zsinagógában vagy más vallásos helyen mész férjhez? Kik vesznek majd részt az esküvőn? Ott lesznek a nagymamáid, a nagynénéid, a sógoraid, vagy csak a legközelebbi barátaid jönnek el egy vízparti esküvőre, ahol hajnali 4-ig bulizni fogtok? Úgy gondolom, a helyszínen és a násznépen múlik, hogy mi a megfelelő öltözék.

Egy menyasszonynak tisztelettel kell viseltetnie a meghívottak iránt. Az esküvők általában a hagyományokról szólnak. A házasság tradíciója, a férj és feleség egyesülése vagy egy pár egyesülése – ez mind hagyomány. Ezt tisztelni kell, ugyanúgy, ahogyan a vallást, a származást és a családot is. Véleményem szerint manapság nagyon sok olyan ruha létezik, ami egy kicsit túl merész, egy kicsit túl illetlen.

– Például túl sokat mutat a mellből, a lábból vagy mindenből?

– Ó, igen. Úgy értem, vannak olyan ruhák, amelyekben egészen csupasz az ember. Van bennük egy fürdőruha formájú bélés, de tökéletesen látni engedik az egész testet, és sem a mellnél, sem bizonyos más területeknél nem takarnak – szerintem ezek teljesen illetlenek. Úgy gondolom, senki sem szeretné végignézni, amint valaki meztelenül vagy félmeztelenül lejt végig az oltárig. Még egyszer mondom: az esküvő egy szép, elegáns, kifinomult, tradícionális szertartás, és úgy vélem, eképp is kell kezelni.

Az interjút részletekben közöljük, hamarosan jön a folytatás!

  • Megosztás:
hirdetés