Az esküvői pohárköszöntő nálunk is egyre elterjedtebb, és általában a vőlegény vagy a menyasszony tanúját választják ki a feladatra, de ez nincs kőbe vésve. Ha te vagy az, aki felszólal a nagy napon, érdemes előre megtervezned, hogy mit mondasz majd, ha nem is szó szerint, de legalább nagy vonalakban.

Ez egy kicsit nehéz lehet, különösen a kezdés, de ne add fel: elmondjuk, milyen szempontok szerint érdemes összeállítanod a rövid beszédet.

Milyen legyen a pohárköszöntő?

A legfontosabb, hogy ne két mondatot mondj, de félórás beszédet se tarts – az ideális hosszúság körülbelül kettő-négy perc. Kezdheted a mondandód valamilyen ízléses poénnal, amit mindenki ért, de ideális indítás lehet valami érdekesség a menyasszony és a vőlegény megismerkedéséről.

Fontos, hogy a beszéd személyes legyen, de ne kitárulkozó: csak olyan dolgokat említs meg, melyek esetében biztos vagy afelől, hogy nem hozza kínos helyzetbe sem az ifjú párt, sem a násznépet. Beszélhetsz magadról és a menyasszonyhoz, vőlegényhez fűződő viszonyodról, de figyelj oda rá, hogy ne kizárólag rólad szóljon a köszöntő.

Zárásként érdemes beszúrni néhány jókívánságot, és itt is elfér valamilyen vicces megjegyzés, amivel kizökkented a hallgatóságot a meghatottságból, és ráhangolod őket az ereszd el a hajamra. 

Hibák

Vannak olyan dolgok, melyek súlyos hibának számítanak egy pohárköszöntőben, így ezek elkerülésére fokozottan figyelj oda! A legfontosabb, hogy ne használj trágár szavakat, még akkor se, ha viccesnek tűnnek! Ne szabadkozz amiatt, hogy izgulsz a beszéd előtt, és ne kezdj el mentegetőzni: a legtöbb ember nem tart hetente pohárköszöntőt.

Kerüld az exbarátokkal, exbarátnőkkel, előző házassággal kapcsolatos történeteket! Ez az a téma, ami a legkevésbé sem illik egy esküvőre. Ha pedig eljön az alkalom, és nagyon izgulsz, ne alkohollal próbáld oldani a feszültséget, mert kínos helyzetbe hozhatod magad.

  • Megosztás:
hirdetés