A legtöbb menyasszony úgy dönt, hogy a házasságkötéssel felveszi a vőlegény nevét valamilyen formában.

Ha te is erre készülsz, elmondjuk, ezt hogyan teheted meg, és mire kell figyelned az esküvő előtt és a ceremóniát követően!

Névvariációk

A menyasszony és a vőlegény is felveheti a másik vezetéknevét, de általában csak a nő szokott élni ezzel a lehetőséggel. Ha nálatok a férfi is szeretné, kötőjeles megoldással kerülhet a te vezetékneved az övé mögé, így a te neved is ugyanerre módosul. Ha csak te veszed fel a nevet, akkor is működhet a kötőjel, ebben az esetben a férj vezetékneve után következik majd a sajátod.

Persze elhagyhatod a lánykori nevedet, és teljesen le is cserélheted a vezetékneved a párodéra, vagy maradhatsz a hagyományos -né megoldásnál is, például Kovácsné vagy Kovács Tamásné. Ha kiválasztottátok, melyik a szimpatikus, az anyakönyvvezetőnél kell jelezni a döntést, a névváltoztatás engedélyezéséről pedig hivatalos okiratot kapsz majd.

A kellemetlen rész

A házasságkötéskor automatikusan módosul a neved, ezt azonban egyelőre csak a házassági anyakönyvi kivonat bizonyítja, az irataid lecseréléséről gondoskodnod kell az esküvőt követően. Ez sajnos pénzbe, időbe és energiába kerül. Először a járási hivatalnál kell igényelned új személyi igazolványt és lakcímkártyát, majd mehetsz az Egészségbiztosítási Pénztárnál TB-kártyát intézni.

A NAV-nál kérhetsz új adóazonosító kártyát, az okmányirodában pedig jogosítványt. A bankban is jelezni kell a változást, ők kiállítanak majd egy új bankkártyát a módosult neveddel. Ha van még valami a neveden, például ingatlan, autó vagy közmű, szintén kérni kell az adatok módosítását.

  • Megosztás:
hirdetés