Nem házasodik minden héten az ember, ezért természetes, ha nem tudja mindenki pontosan az ezzel kapcsolatos dolgok menetét.

hirdetés

Bár erre az anyakönyvvezetők is felkészültek, és igyekeznek a lehető legátfogóbb felvilágosítást adni a jegyeseknek, vannak olyan kérdések, amelyeket külön is feltehetsz, mert valószínűleg nem lesz ott a válasz az alapvető információk közt. Persze ezek nem minden párnál merülnek fel, de ha nálatok igen, fontos tisztázni, nehogy kellemetlenség legyen belőle.

Van lehetőség változtatni a szövegen?

A ceremónia szövege legtöbbször ugyanaz, amelyből létezik rövidebb és hosszabb verzió is. Az anyakönyvvezető általában megkérdezi, hogy a házasulandók szeretnének-e más elemet, például verset beiktatni, és azt ki és mely ponton szavalná el, de komoly változtatást nem szoktak felajánlani. Ha egyéni szöveget szeretnétek, jobb már az elején kideríteni, hogy van-e erre lehetőség, mert nem mindenhol ennyire rugalmasak. Ha viszont igen, mindenképpen meg kell kérdezni, hogy ennek van-e plusz anyagi vonzata, hogy ne érjen meglepetés.

Tehettek saját fogadalmat?

Míg néhány éve legfeljebb az amerikai filmekből ismerhettük a személyes esküvői fogadalom szokását, ma már Magyarországon is egyre elterjedtebb, hogy a menyasszony és a vőlegény saját kezűleg írt szöveget olvas fel vagy mond el a szokásos eskü mellett. Ha ti is erre vágytok, azt jelezni kell az anyakönyvvezető felé, és ha nyitott rá, együtt megállapodtok majd, hogy hogyan illesztitek be a ceremónia menetébe. Persze arra is fel kell készülni, hogy ezt nem teszik lehetővé, vagy ha mégis, akkor fizetni kell érte.

Meg lehet változtatni az esküvő időpontját?

Nyilván mindenki törekszik arra, hogy tartsa magát a megbeszéltekhez, de hozhat olyan váratlan helyzetet az élet, ami miatt el kell halasztani, vagy éppen előre kell hozni az esküvőt. Ezért hiába tűztétek ki a dátumot, nem árt tisztában lenni azzal, hogy ha valami történne, lehet-e módosítani az időponton. Mindenképpen kérdezzétek meg az anyakönyvvezetőtől, hogy szükség esetén van-e erre mód, és ha igen, mik a feltételei.

Fotók: MTI/Balázs Attila; Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés