A vintage stílust eredetileg az amerikai sztárok hozták divatba, manapság azonban a mindennapi öltözködésbe is kezd beépülni. Ám azt nem árt tudni, hogy a kettő nem ugyanaz. Hiszen a vintage őrület leghűségesebb követői képesek a föld alól is felkutatni a jó állapotban megmaradt, levetett, exkluzív ruhadarabokat, melyek a húszas évektől az ötvenes-hatvanas évekig trenddiktáló szerepet töltöttek be a divatban, esetleg a régmúlt idők meghatározó mestermunkái voltak.

A populárisabb vintage irányzat viszont csak lekoppintja a felelevenített korok formavilágát. A neves tervezők rajzasztalán olyan kreációk is papírra kerültek, melyek elkészítésekor az utolsó öltésig ragaszkodtak a korhű részletekhez, de sokkal elterjedtebbé váltak azok a tömegmodellek, melyek a régi stílusjegyek megtartása mellett modern újításokkal is gazdagodtak. 

A képen látható ruhák: 1. Pierre Balmain; 2. Normann Norell; 3. Ismeretlen; 4. Hubert de Givenchy.

Az általunk összegyűjtött szalonruhák és kosztümök inkább az első két kategóriába sorolhatóak, vagyis mindenképp különlegesek és egyediek. Bár az efféle, mesterien megmunkált gyönyörűségeket kevésbé tudnánk elképzelni a hazai partiéletben, ennek ellenére szeretjük kényeztetni a szemünket, mert ábrándozni még nem bűn!

A képeken látható szalonruhák neves divatházak és tervezők korai keze munkáját dicsérik, így nem csoda, hogy ma már egy kisebb vagyonba kerülnek, akár a műkincsek. Sajnos az aprólékosan kidolgozott, selyem kimonókaftán alkotója ismeretlen, de valahogy tökéletesen el lehet képzelni azon a smaragdzöld selyemruhán, amit Keira Knightley viselt a Vágy és vezeklés című filmben.

A képen látható kosztümök: 1. Didier Parakian; 2. Chanel Boutique; 3. Christian Dior.

A pelerinnel kiegészített csillogó, háromrészes kosztüm a hatvanas évekből való, az egyik Christian Dior kollekcióból. A Chanel Boutique elegáns együttese a nyolcvanas években látott napvilágot, de a negyvenes évek divatját idézi.

  • Megosztás:
hirdetés