Az eddig stylistként és jelmeztervezőként ismert Lakatos Márk, múlt héten mutatta be legelső, férfiaknak szóló kapszulakollekcióját, ami a Samsung Experience Store Downtown-ban került bemutatásra. A kollekció apropója, hogy La Habana, Kuba fővárosa, idén ünnepli fennállásnak 500. évfordulóját. Az eseményt Kuba, egy nagyszabású divatbemutatóval ünnepli novemberben, amire a kubai Kulturális Minisztérium felkérte Márkot, hogy tervezzen egy kollekciót. Márk kreációi a rendezvény nyitószámaként vonulnak majd fel a kifutón.

hirdetés

Márk kollekciója a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet

A 8 look-ból álló kollekciót Manuel Mendive, kubai festő-szobrász munkái inspirálták, aki az afro-kubai kultúra egyik legfontosabb képviselője. Mendive képeiben van valami misztikus és spirituális, színes karakterei a kubai santería vallás tradicionális szellemlényeit és az embereket testesítik meg mesebeli hibrid lényekként. A képek Mendive hitvallását ábrázolják, miszerint az ember magában hordozza az ősi istenségeket és harmóniában él a természettel.

Ez a gondolat persze egy illúzió, hiszen az ember manapság egyáltalán nincs összhangban a természettel, mi több, a klímakatasztrófák egyre gyakoribbak, a szemét pedig szinte beterít minket. Ez az elképzelés vezérelte Márkot a kollekció megalkotásakor, ami azt mutatja be, hogyan változtatta az ember szeméttengerré azt, amivel egykor azonos volt. A kérdés is adott: vajon ki lehet lábalni ebből a helyzetből?

A szemét, mint művészeti manifesztáció jelent meg, amit üdítőspalackok, kupakok, gyorskötözők és halászhálók felhasználásával alkotott ruhadarabbá Körmendi Vajk és Már Robi. A vegán bőrt az Ultrafabrics biztosította, Gergely Linda pedig a különleges táska desingokat készítette. A jelentősen átalakított cipőket a DRK biztosította, amik egy teljesen új esztétikájú lábbelivé módosultak Vajk segítségével, de a varrásban a Style Institute by Lakatos Márk divatiskola diákjai is közreműködtek.

A hazai bemutatót Ladányi Andrea táncművész nyitotta meg, majd a WAM Models modelljei vonultak fel, akik frizuráit Koczka, sminkjét pedig Szabó Máté készítette. Az estén Felhősi Attila koktélmester gondoskodott a szexi, kubai inspirációjú, rumos koktélokról, az ételeket pedig Hódosi Máté és Vincze József, a Lakatos Műhely séfje álmodták meg Márkkal közösen, Kuba ízeiből ihletet merítve.

Kampányfotók: Dömök Noel.

Kiemelt kép: Kaszner Nikolett.

  • Megosztás: