Mindazoknak, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kilencvenes éveket, örökre a retinájukba égett a strapabíró hálós szatyor. Most visszatért, és trendi darabbá avanzsált a filléres cekker.

A nyolcvanas-kilencvenes években valószínűleg nem volt olyan panellakás, melynek a spájzként emlegetett szegletében ne lógott volna a fogason egy műanyag cekker, magyarosított nevén a hálós táska, ami elengedhetetlen kelléke volt a háztartásnak. Ki tudja már, hol lehetett kapni, de az biztos, hogy fillérekért adta magát, még akkor is, ha szép színes volt.

Talán még sokak lelki szemei előtt ott pereg elevenen a mozgókép, ahogy a piac felől hazaigyekvő asszonyok lóbálták kezükben a teher alatt hatalmasra nyúlt bevásárlószatyrot, aminek a teherbírása egy nagyobb talicskáéval is vetekedett. Praktikusságát tetézte, hogy üres állapotában észrevétlenül elfért a zsebben vagy a retikül mélyén, ám, amikor használatba vette a női kéz, tényleg mindent elnyelt, több kilónyi alma súlyától sem mondta be az unalmast.

A cekker jó barát volt, szinte már családtag. Volt idő, amikor szégyelltük, mert mi tagadás, gyerekként kínos volt egy ilyen kiegészítővel bandukolni a boltba, még akkor is, ha a buszon cekkerek sűrűjén kellett átverekednünk magunkat. Ha akkoriban valaki azt mondja nekünk, hogy ez lesz az egyik legdivatosabb táska 2019-ben, amiért influencerek hada rajong majd az Instagramon, zavarunkban valószínűleg félrenyeltük volna a visszajárón vásárolt gömbnyalókát.

Képek: Edward Berthelot, Timur Emek/Getty Images.

Pedig a cekker megcsinálta, itt van, és hálós táskának hívatja magát, nem lehet már csak úgy leszatyrozni, még barátilag sem. Ma nagy becsben tartott, kézi horgolással készült darab, nyoma sincs már a műanyag gúnyájának. Makramé rokona is van, aranyáron.

Zara: rojtos makramé táska 9995 forintért, gyöngyös makramé szatyor 19 995 forintért.

Most már csak az Instagram kedvéért mutatkozik a piacon, mert jó dolog retró emlékeket felidézni, különösen, hogy tombol a kilencvenes évek trendhulláma. Kerül bele narancs, filterrel túlszínezett, és persze kis retikül, mobiltelefon, mutatós könyv, mert a zacskós tej már nem áll jól neki.

Az ember lánya hirtelen kedvet kap ahhoz, hogy újra kézbe szorítsa a csinos kis cekkert, ami már csak hálós táska, olyan kézzel horgolt, megbecsült fajta.

Divatboltok kínálatában díszeleg, a Mango tavaszi darabjai például több mint négyezer forintért kínálják magukat, de van sűrű horgolással készült kreáció is, majdnem hétezerért. Ezek pedig az olcsóbb fajták, mert a hálós szatyor árát feltornássza a dizájnmunka, a gyöngydíszítés, a drága alapanyag.

Zara: bőrből készült hálós táska, 29 995 forintért.

A divatheteken is felbukkannak a hálós kézitáskák, melyek divatos outfitek menő kiegészítői lettek. Szép dolog a nosztalgia, kicsit megédesít mindent. Még a cekkerből is drága holmit kreált.

Kiemelt kép: Matthew Sperzel/Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés