Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki kiskorában odáig volt a híres Sissi filmtrilógiáért, ami kissé több információ birtokában a szépséges császárnéról már inkább túlzó romantikának tűnik. Az már a filmben is felsejlik, hogy nem volt teljesen egészséges, hiszen tüdőbetegsége miatt a császári orvos egy ízben melegebb éghajlatra küldte. Sajnos Sissi életében az efféle és súlyosabb betegségek nem voltak ritkák, amit elsősorban a helytelennek is csak kis jóindulattal nevezhető életmódja okozott.

Sissi diétája kőkemény koplalás volt

Az egész történet ott kezdődik, hogy a magyarok kedvenc királynéja megszállottja volt szépsége és fiatalsága megőrzésének. Bármit és mindent elkövetett, hogy az idő múlása ne látszódjon rajta, de ez a küzdelem nem merült ki csupán a szépségápolásban. Karcsú alakjának megőrzését legalább olyan fontosnak tartotta, bár egyes források szerint inkább volt nevezhető anorexiásnak, mint karcsúnak.

Viszonylag magas volt, nagyjából 172 centi, amihez szigorúan tartotta az inkább kevesebb, mint 50 kilót és az ugyanennyi derékbőséget. Naponta megmérte magát, és a változásokról feljegyzéseket készített. Minden igyekezete arra irányult, hogy egy grammot se hízzon, amit koplalással és szigorú diétával igyekezett elérni.

Napi kétszer evett, általában ugyan azt: tojás, vaj, zöldség és hús volt a napi menü, ami valljuk be, igencsak egyoldalú táplálkozásnak minősül. Vacsorára gyakran csak nyers marha- vagy csirkehúsból kipréselt mártást vagy erőlevest evett, amibe nem ritkán az állat vérét is belefőzték. Ezzel éles ellentétben állt, hogy imádta az édességet és a kávét. Kedvence az ibolyafagylalt volt, de a híres bécsi cukrászdák süteményeit sem vetette meg. Egy-egy habzsolást viszont szigorú koplalás követett, ami kecsketejből és narancsból állt napokig. Nem volt ritka az sem, hogy meghánytatta magát.

Mindez erős alultápláltsághoz vezetett, ami csakhamar testi betegségekben nyilvánult meg. Ízületi problémák és ödéma gyötörte, és az sem segített rajta, hogy erős dohányos volt. A súlyos vitaminhiány következtében kihullottak a fogai és a haja is megritkult, a hivatalos eseményeken ritkán mosolygott, keveset beszélt vagy épp egyáltalán meg sem jelent.

Európában egyébként messze földön híres volt a szépsége, mindenki, még az uralkodók is rajongtak érte. Ez azonban nála épp ellenkező hatást váltott ki, paranoia gyötörte, hogy esetleg valami hibát találnak szépségében. Emiatt kerülte a nyilvánosságot, és az olyan eseményeket, ahol számára ismeretlen emberek is megjelentek.

Tornázott amíg csak bírt

Furcsa étkezési szokásait Sissi a testedzéssel próbálta kiegészíteni, ami szinte megszállottsághoz vezetett nála. Kezdetben a lovaglás jelentette számára az első számú sportot, de betegeskedése miatt ezzel csakhamar fel kellett hagynia. Vívott, lőgyakorlatokat vett és gimnasztikázott. Ferenc József külön edzőtermet is berendezett neki a bécsi Hofburgban és a Hermész –villában, ahol bordásfal, súlyzók és gyűrű is a császárné rendelkezésére állt. Nagyon szeretett túrázni is, akár egész nap, intenzíven, amiben az időjárás sem gátolta meg. Gyakran alkalmazta éjjelente a csípőjére tekert hideg vizes borogatást is, amitől szintén a darázsderék megőrzését remélte.

Ruhák tekintetében is a derekát hangsúlyozó darabokat részesítette előnyben, és a fűzőt sem hagyta lazán, ha a derék karcsúsága volt a cél. Bár nagyon igyekezett, minden épp az ellenkezőjét váltotta ki. Igaz, hogy vékony maradt, de legyengült, és már a harmincas éveiben koravénnek számított. Ráncos lett a bőre, emiatt fotózni egyáltalán nem engedte magát, és gyakran legyezővel vagy fátyollal próbálta eltakarni arcát.

Mentségére szóljon, hogy a fiatalság és karcsúság megőrzése ma is izgatja a legtöbb nő fantáziáját, ráadásul abban a korban az emberek sokkal kevesebb hiteles információ birtokában voltak. Ugyanakkor a beteges megszállottság és hiúság egyértelműen nem szolgálták a javát, bár groteszk módon épp a szoros fűzőnek köszönhette, hogy nem halt meg azonnal, amikor leszúrták.

Képek: Getty Images/Imagno, Hulton Archive, Pinterest, hofburg-wien.at, wienmuseum.at.

  • Megosztás:
hirdetés