Nyáron, a paradicsom szinte naponta a tányérra kerül, mégis kevesen tudják, mennyire jótékonyan hat a szervezetre.

hirdetés

Évek óta megy a vita arról, hogy a paradicsom valójában zöldség, vagy gyümölcs, de abban minden szakértő egyetért, hogy roppant egészséges. Persze nem árt, ha napon érlelt, vegyszermentes termést választ az ember, és nem az ízesített paradicsomsűrítményekkel, vagy konzervkészítményekkel helyettesíti.

Régóta ismeretes, hogy a paradicsom a bőrre is jó hatást gyakorol, hiszen magas C-vitamin-tartalmával, és szintén antioxidáns hatású, likopin nevű színanyagával, gátolja a bőröregedést felgyorsító szabad gyökök sejtpusztító tevékenységét, illetve védelmet nyújt az UV-sugarak okozta napkárosodás ellen.

Méregtelenít, segíti a fogyást, és serkenti az emésztést

A paradicsom nemcsak optimalizálja a szervezet méregtelenítő folyamatait, hanem vitaminjainak és ásványi anyagainak köszönhetően, a sejtek regenerációját is ösztönzi, valamint erősíti a csontokat. Mivel sok C-vitamin található benne, mely szerepet játszik a zsírbontásban, a vörös termés gyakori fogyasztásával felgyorsíthatod a fogyást.

Ám nem ezen az egy fronton segíti a diétát, hiszen az emésztésre és a koleszterinszintre úgyszintén jó hatást gyakorol. Sok krómot tartalmaz, amelyet a szervezet nem állít elő, de szükség van rá, mert hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. Így a diéta idején elkerülheted a farkaséhséget, ha paradicsomos smoothie-t kortyolgatsz. Mivel a termés nagy része léből áll, rendkívül jól hidratál, és tisztítja a vért. Rostokban és káliumban is bővelkedik: az előbbi az emésztésnek kedvez, az utóbbi segít megszabadulni a visszatartott víztől.

Pikáns paradicsomos smoothie

Főként pépesre zúzott paradicsomból áll ez a remek ital, mely üdítő hatással bír a szervezetre a nyári melegben. Másik összetevője a zeller, amely gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint vízhajtó és emésztésserkentő tulajdonságokkal bír.

Hozzávalók:

  • 5-7 darab érett, lédús paradicsom
  • 1 hosszú, vagy 2 kisebb zellerszár
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ízlés szerint Cayenne bors

Turmixold össze az alapanyagokat, az így kapott sűrű, pépes italt zellerszárral és petrezselyemlevéllel díszítve tálald. Nagy melegben jégkockát is tehetsz bele a hűsítő élmény kedvéért.

Képek: Getty Images.

  • Megosztás:
hirdetés